NOVA POŠAST

VIDEO: NE, OVO NIJE IGRICA! Izgubio na Call of Dutyju, pa suparniku pozvao specijalce na vrata!

Policijski tim za hitne intervencije od 70 ljudi u utorak je opkolio kuću na Long Islandu u New Yorku, u uvjerenju da je tinejdžer koji u njoj živi ubio svoju majku i brata, te da namjerava još ubijati.

Ispostavilo se, međutim, da u kući nije počinjen zločin već da su policajci prevareni i uvučeni u novu igru koja je zavladala gejmerskim svijetom, nazvanom "swatting".

Igra je dobila ime po skraćenici naziva policijskih snaga za specijalno djelovanje (SWAT), a sastoji se u tome da se policija prevari izmišljenom prijetnjom i natjera na intervenciju.

Ovog puta, poziv je uputio tinejdžer koji je s navodnim "ubojicom" na internetu igrao igricu "Call of Duty" i izgubio. Preko pobjednikove IP adrese ustanovio je gdje ovaj živi i kako se zove, a zatim je nazvao policiju, predstavivši se kao 17-godišnji Rafael Castillo s Long Islanda.

- Upravo sam ubio svoju majku, a mogao bih ubiti i još nekoga - zavapio je lažni Castillo u telefonsku slušalicu.

Na mjesto lažnog zločina sjurilo se 70 specijalaca naoružanih do zuba. Opkolili su kuću te od mladića zatražili da se preda. Zvali su ga čak i na mobitel, ali on nije ništa čuo jer je na kompjuteru sa slušalicama na glavi i dalje igrao igricu.

Srećom, njegova majka Maria Castillo bila je u kuhinji i kuhala kavu.

- Vikali su "izađi van, izađi van!", a kad sam ih zapitala što se događa, odgovorili su mu da je netko ubijen u mojoj kući. Kazala sam policiji i da je moj sin u kući, te da ne znamo što se događa - ispričala je Maria za "New York Post".

Policajci su ubrzo shvatili da su nasamareni lažnim pozivom preko Skypea.

- U tom bizarnom svijetu "swattinga" oni dobivaju bodove za policijski helikopter, za policijski auto, za SWAT tim, za svaki oblik policijskog upada u objekt - objašnjavaju iz policije Long Islanda.

Intervencija je koštala porezne obveznike 100.000 dolara. Kažu da će pronaći odgovornog za lažnu prijavu, te da se sigurno radi o "balavcu".

Prošle godine, policija u Los Angelesa zaprimila je brojne pozive o napadima na kuće slavnih zvijezda poput Justina Timberlakea, Selene Gomez, Rihanne, Ashtona Kutchera, Seana Combsa, Russella Branda, Ryana Seacresta, Miley Cyrus i Justina Biebera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:27