UŽAS U NOVOM MEKSIKU

VIDEO: NAJEZDA SKAKAVACA BIBLIJSKIH RAZMJERA Roj insekata vidljiv je čak i na radarima

 YouTube

ALBUQUERQUE - Američku saveznu državu Novi Meksiko pogodila je najveća najezda skakavaca u 20 godina. Masa skakavaca oko grada Albuquerquea toliko je gusta da su leteći kukci vidljivi na radaru.

- U Albequerqueu nije bilo ovoliko skakavaca još od ranih 1990-ih, rekao je John R. Garlisch sa Sveučilišta u Novom Meksiku.

Nacionalna meteorološka agencija objavila je kako je zrak toliko pun skakavaca da na meteorološkom radaru izgledaju kao kišna fronta.

- Pratimo inskete na radaru još od zadnjeg tjedna u svibju, rekao je glasnogovornik agencije David Craft.

- Najjači signal na radaru pojavljuje se predvečer, no vidi ih se i u drugim dijelovima dana, rekao je.

- Ometaju ljude jer im lete u lice dok hodaju, trče i voze bicikle. Uskaču u kuće i garaže, razbijaju se o vjetrobrane i rešetke hladnjaka automobila, i ljudima jedu biljke, rekao je Garlisch.

- Zima nije bila dovoljno jaka da ubije jajašca. Zbog suhe zime, većina jajašaca je preživjela, i zato sada imamo epidemiju skakavaca, rekao je profesor entomologije David B. Richman sa Sveučilišta u Novom Meksiku.

Državne vlasti odlučile su tretirati problem kao privatni problem vlasnika kuća u okrugu Bernalillo, a ne kao poljoprivredni problem na državnoj razini. Pozivaju sve građane da ne pokušavaju koristiti insekticide protiv skakavaca, jer su neučinkoviti a mogu škoditi drugim vrstama i biljkama.

- Najbolje je pričekati da odu. Kao i sve drugo, i ovo će proći, rekao je Garlisch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:47