AKTIVISTI HOSPITALIZIRANI

VIDEO Mirni prosvjed krenuo po zlu: Izraelski časnik udario aktivista PUŠKOM U GLAVU

Netanyahu: Ovakvom ponašanju nema mjesta u izraelskoj vojsci!
 AP / International Solidarity Movement

Pukovnik Izraelskih obrambenih snaga (IOS) Shalom Eisner snimljen je kako puškom M-16 iz čista mira udara po glavi aktivista koji je u nedjelju sudjelovao u mirnom pro-palestinskom prosvjedu u Jordanskoj dolini. Protest je održan u obliku biciklističke vožnje kroz dolinu, a aktivisti svjedoče kako ih je dočekalo nekoliko desetaka vojnika koji su ih počeli udarati i bacati im bicikle, prenosi Haaretz .

Snimka je osvanula na YouTubeu isti dan, a objavio ju je International Solidarity Movement.

Nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio ovaj čin, vojsci je naređeno da provede istragu. Zapovjednik stožera IOS-a Benny Gantz izjavio je da je ovaj incident "vrlo ozbiljan“ te je Eisner suspendiran i da će vjerojatno biti izbačen iz vojske.

- Ovakvo ponašanje nije karakteristično za vojnike i časnike IOS-a i nema mu mjesta u IOS-u i državi Izrael, izjavio je Netanyahu.

Prema Eisnerovoj verziji događaja, mladić je njega prvi udario i slomio mu dva prsta. Rekao je kako je incident trajao puna dva sata, tijekom kojih su aktivisti pokušali blokirati cestu u Jordanskoj dolini.

Eisnera podržava Michael Ben-Ari, zastupnik stranke Nacionalnog jedinstva u Knessetu, koji mu je čestitao.

- Protiv radikalnih ljevičara se mora oštro. Postojala je opipljiva prijetnja životima vojnika i taj časnik nije imao drugog izbora, izjavio je.

Inače, aktivista je bilo 250-ak, a većinom su to bili palestinski mladići sa Zapadne obale.

- Nismo očekivali da će nas izraelski vojnici gnjaviti, mi smo se samo došli zabaviti, rekao je jedan od aktivista za Haaretz . Pokušao sam s njima razgovarati, ali nisam uspio. Aktiviste su teško pretukli i rekli su nam da ne možemo biti na tom području.

Četiri aktivista s ranama na licu i leđima odvezeni su u bolnicu u Jerihon, dok su trojica odbila liječničku skrb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:30