OBALA BJELOKOSTI

VIDEO: MASAKR NA PLAŽI Teroristi ubili 16 osoba u popularnom afričkom turističkom središtu, otkriveno kojoj grupi su pripadali!

Vidjela sam ljude kako bježe s plaže. Drugi su se sakrili u svoje domove - kaže svjedokinja
 Screenshot:Youtube

NOVO 20:02 - Servis specijaliziran za monitoring ekstremista i njihovih internetskih objava SITE objavio je da je al-Qaida u islamskom Magrebu preuzela odgovornost za napad u Obali Bjelokosti. Riječ je o ogranku globalne terorističke mreže koja je odgovornost preuzela i za nedavni napad na hotel u glavnom gradu Burkine Faso kao i za sličan napad u glavnom gradu Malija prošle godine.

Na čelu al-Qaide u islamskom Magrebu je zloglasni Mokhtar Belmokhtar, poznat i po nadimku Mr. Marlboro, a kojega smatraju najopasnijim džihadistom Sahare.

NOVO 19.11 - Najnovije vijesti iz Obale Bjelokosti kažu - ubijeno je 22 ljudi, od toga 14 civila, 6 napadača i 2 pripadnika sigurnosnih snaga.

NOVO 18.40 - Vlada Obale Bjelokosti izvijestila je da su snage sigurnosti neutralizirale šestero terorista. Akcija 'čišćenja' je i dalje u tijeku.

-------------------------

NOVO 17.51 - Lokalna policija objavila je da u napadu poginulo najmanje 12 osoba. Među stradalima su i četiri Europljana.

-------------------------

NOVO 17.44 - Lokalni novinar Eugene Kakou, koji se u trenutku napada našao na mjestu događaja, opisao je što se iz njegove vizure dogodilo za francuski međunarodni radio RFI.

'Ljudi su isprva pomislili da netko baca petarde, da slavi rođendan. Ali ja sam bio u vojsci, odmah sam znao o čemu je riječ. Prve sam pucnjeve čuo nešto prije 13 sati. Svi su počeli trčati, dali su se u bijeg, ja sam prvo otrčao u WC. Čula se pucnjava, čini mi se da su pucali iz pištolja, ne iz automatskog oružja... Čulo se 20-30 hitaca... Kada sam izašao iz WC-a, do mene je došla jedna djevojka, bila je prekrivena krvlju i rekla mi je: Ubili su mi zaručnika...'

-------------------------

NOVO 17.36 - Jedan svjedok napada za Reuters je opisao što se događalo. Dramane Kima čak je i snimio trenutak pucanjave u hotelu Etoile du Sud.

- Vidio sam četiri napadača i sedam mrtvih osoba. Vikali su ''Allahu Akbar'. Krenuo sam na plivanje, ali onda sam shvato što se događa i pobjegao glavom bez obzira - rekao je Dramane koji je također fotografirao granate i municiju, za koje se vjeruje da su ih napadači ostavili u bijegu...

-------------------------

NOVO 17.30 - Vlada Obale Bjelokosti na službenom facebooku objavila je da u napadu ubijeno najmanje 11 ljudi. Među stradalima su 5 muškaraca iz Obale Bjekosti, 5 žena još uvijek nepoznatih nacionalnosti, te jedno dijete. Navode da ima dosta i ozlijeđenih.

-------------------------

NOVO 17.15 - Još se ne zna koliki je broj poginulih u turističkom resortu, ali AFP navodi da je najmanje pet mrtvih osoba. Vlada Obale Bjelokosti potvrdila je da se napad dogodio u dva hotela, a čini se da su u njemu sudjelovala četiri napadača.

- Napali su dva hotela u Grand Bassamu. Naše specijalne snage su na terenu i čini sve da bi zaštitili ljude. Molimo goste da ne paničare i da pokušaju ostati mirni - navodi se u vladinom priopćenju.

Na terenu su i francuski vojnici...

-------------------------

U turističkom resortu Grand Bassam u Obali Bjelokosti došlo je do pucnjave. Prema izjavama svjedoka, do pucnjave je najprije došlo u hotelu, a kasnije se nastavila na plaži. Prema prvim informacijama čini se da ima žrtava.

Na snimci objavljenoj na internetu može se vidjeti ljude kako bježe s plaže.

Svjedokinja, koja živi u neposrednoj blizini napadnutog hotela, za agenciju Associated Press opisala je što je vidjela.

'Istrčala sam van čim sam čula pucnjavu. Vidjela sam ljude kako bježe s plaže. Drugi su se sakrili u svoje domove', izjavila je 25-godišnja Josiane Sekongo.

Neimenovani svjedok agenciji AFP je izjavio da su napadači upali u hotel L'Etoile du Sud (Južna zvijezda) te da su otvorili vatru na goste. Riječ je o prilično velikom hotelu u kojemu je trenutno odsjeo veći broj stranih državljana.

Grand Bassam, istočno od Abidjana popularno je turističko odredište.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 18:15