REVOLUCIONARNI ZAHVAT

VIDEO Majka troje djece sprema se za transplantaciju obje ruke: Operacija će trajati 15 sati, a sudjelovat će 40 liječnika

Hayes nikad više neće posjedovati fine motoričke vještine kakve su, primjerice, potrebne za zakopčavanje košulje, ali će moći grliti svoju djecu
 AP

HOUSTON - Katy Hayes, 43-godišnja majka troje djece iz Teksasa, uskoro će se podvrgnuti operaciji u kojoj će joj biti presađene ruke i šake mrtvog donatora, javlja Houston Chronicle . Hayes je obje ruke ispod lakata i obje noge ispod koljena izgubila zbog infekcije nakon posljednjeg porođaja, a ova će operacija biti prva takve vrste u SAD-u. Prva takva operacija na svijetu izvedena je tek 2008. u Njemačkoj.

- Želim u naručju držati svoje najmlađu kćer dok je još mala, već su joj dvije godine. A ako me netko odbije, produžit ću do sljedeće bolnice. Meni 'ne' nije prihvatljiv odgovor, izjavila je Hayes.

Operacija u bostonskoj bolnici Brigham and Women's Hospital će trajati 15 sati, a u njoj će sudjelovati otprilike 40 liječnika i drugog medicinskog osoblja. Transplantacija će biti izuzetno složena, jer se nove živce u rukama mora vrlo precizno povezati sa starima, a oporavak će trajati dugo jer će živcima dugo trebati da narastu do šaka.

- Živac u ruci će rasti oko 2,5 centimetra mjesečno i može mu trebati godinu ili dvije dok ne stigne do šake, izjavio je W. P. Andrew Lee, šef Katedre za plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju Sveučilišta Johns Hopkins.

Iako Hayes nikad više neće posjedovati fine motoričke vještine kakve su, primjerice, potrebne za zakopčavanje košulje, ipak će moći mnogo toga što joj je trenutno nezamislivo – grliti svoju djecu, držati šalicu kave i prati zube.

- Ja ću biti pokusni kunić. Ali bit ću i pionir u jednom novom svijetu, i jednog dana ću o transplantaciji moći pričati drugima, ispričala je Hayes za Houston Chronicle , u nadi da će njezina operacija utrti put drugima u njezinoj situaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:25