OPET MRTVI NA KAVKAZU

VIDEO Krvavo jutro u Čečeniji: Teroristi upali u parlament, ubijeno šest osoba

GROZNI - Najmanje šest osoba, dva policajca, jedan dužnosnik i tri militanta, poginulo je u napadu čečenskih separatista na parlament u Groznom, koji se dogodio danas ujutro.

Čečenska policija objavila je da je napad počeo tako što je jedan od napadača, bombaš samoubojica, detonirao bombu na ulazu u zgradu parlamenta u glavnom gradu te nemirne ruske republike. Najmanje dva militanta probila su se zatim unutra, s povicima Allahu Akbar! (Bog je velik), te otvorila vatru na sve na koje su naišli, pokušavajući se domoći glavne dvorane i zastupnika.

Prvi izvještaji medija govorili su o talačkoj situaciji, no akcijom specijalaca - koja je, prema službenim informacijama, trajala 15 do 20 minuta - oslobođeni su zastupnici i osoblje koje se nalazilo na mjestu napada, što je potvrdio i sam predsjednik Ramzan Kadirov. Odgovorna za napad je, čini se, skupina militanata koji se bore protiv aktualnog čečenskog vodstva naklonjenog Moskvi. Ruskog premijera Vladimira Putina o svemu je izvijestio Kadirov, objavila je Moskva.

U Groznom se trenutačno nalazi ruski ministar unutarnjih poslova Rašid Nurgalijev koji s čečenskim vodstvom raspravlja o sigurnosti u regiji s većinskim muslimanskim stanovništvom, mnoštvom separatističkih skupina i paralelnim vladama.

- Pokušali su se domoći zastupnika, ali, kao i obično, nisu uspjeli. Situacija kojoj smo svjedočili danas izrazito je rijetka. Ovdje postoje stabilnost i sigurnost, a pobunjeničko je podzemlje gotovo izbrisano. Prekinuli smo značajan dio dostave oružja i novca - rekao je Nurgalijev.

Rusija je, podsjetimo, nakon raspada SSSR-a vodila dva rata s čečenskim separatistima, a 2000. godine uspjela je instalirati sebi odanu vladu. Većina pobunjenika preselila je svoje aktivnosti u susjedne ruske republike Dagestan i Ingušetiju, a u posljednje tri godine one na tom zapaljivom području napadaju sve snažnije: postavljanje bombi i okršaji između militanata i sigurnosnih snaga događaju se gotovo svaki dan. Cilj islamista je uspostava islamskog emirata na sjevernom Kavkazu.

U najnovijem napadu ranjeno je 17 osoba, od kojih 11 civila, objavila je ruska agencija Interfax.

Napadi terorista u Rusiji u ovoj godini

Moskva, ožujak

Među posljednjim vrlo smrtonosnim napadima ožujski je udar na metro u Moskvi. Dvije žene iz Dagestana izvele su samoubilački napad i u smrt povele 40 osoba.

Vladikavkaz, rujan

Prošli mjesec je u napadu auto-bombom u Vladikavkazu u Sjevernoj Osetiji poginulo 17 osoba. Vlasti su objavile da su uhitile napadače.

Tsentoroi, kolovoz

U Čečeniji su udarili posljednji put u kolovozu, kad je šaka pobunjenika napala rodno selo predsjednika Ramzana Kadirova, inače bivšeg pobunjenika, pri čemu je u srazu s njegovom osobnom gardom poginulo 19 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:37