RANDALL PARK MALL

VIDEO: KRAJ JEDNE ERE Počelo rušenje nekoć najvećeg trgovačkog centra na svijetu

 Wikipedia / Wikipedia

CLEVELAND Ekipe za rušenje od ponedjeljka imaju pune ruke posla u Randall Park Mallu , nekoć najvećem trgovačkom centru na svijetu, javlja CNN.

Ovaj džinovski šoping centar u predgrađu Clevelanda sagrađen je 1976. godine i predstavljao je simbol jedne drugačije Amerike.

Randall Park Mall je u trenutku otvaranja imao 200 trgovina koje su se prostirale na 190.000 kvadrata, a u trgovačkom centru radilo je više od 5.000 ljudi.

Nekoć središta američke trgovine, zabave pa i kulture, trgovački centri diljem Sjedinjenih Država zadnjih godina doživljavaju velik pad popularnosti. Sve ih više kuburi s profitabilnošću, puno je praznih lokala, a neki, poput Randall Parka, potpuno su propali.

No, dok trgovački centri propadaju u nekim krajevima SAD-a, u drugima, prvenstveno New Yorku i Los Angelesu, sve je više luksuznih šoping odredišta u kojima se ne pita za cijenu.

Randall Park Mall je izgrađen u tradicionalno radničkom području SAD-a koje je najteže pogođeno recesijom 2009. godine. Američke savezne države Ohio i Michigan pretrpjele su tada težak udarac, a velik broj ljudi ostao je bez posla što se odrazilo na prosječnu kupovnu moć.

Bilo je to previše za Randall Park Mall koji se od početka stoljeća borio s padom prodaje i sve manje kupaca.

'Dok sam snimao napušteni trgovački centar preplavile su me ugodne uspomene', kaže Seph Lawless, fotograf koji je propast trgovačkog centra ovjekovječio u knjizi Black Friday.

'Nije to bilo samo mjesto za kupovinu, bilo je to mjesto gdje smo odlazili susresti se i pričati s drugim ljudima. Tada nismo imali društvene mreže i smartfone. Imali smo trgovačke centre i tamo smo se družili.'

Vlasnici Randall Park Malla planiraju nakon rušenja ostatke trgovačkog centra pretvoriti u industrijski park.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:56