NA VISOKOJ NOZI

VIDEO: Konobar otkrio grešku u sustavu bankomata pa živio kao pravi milijunaš: 'Trošio sam na žene i kocku'

 Nine/A Current Affair

Konobar iz Australije iskusio je život milijunaša nakon što je slučajno otkrio grešku u sustavu bankomata koja mu je omogućila da dolazi do besplatnog novca.

Dan Saunders iz malenog gradića Wangaratta na sjeveroistoku australske države Victorije živio je na visokoj nozi četiri i pol mjeseca od veljače 2011., trošeći ogromne iznose novca na skupe eskort dame, privatne mlažnjake, ekskluzivne restorane i kocku.

29-godišnji konobar slučajno je otkrio grešku u sustavu bankomata Nacionalne australske banke zbog koje je bilo kada mogao doći do bilo kojeg iznosa besplatnog novca.

- Mogao sam biti bilo tko, ići bilo gdje, činiti što god mi je bilo po volji. Osjećao sam se poput kralja, rock-zvijezde, vjerojatno sam izgledao kao debeli bijeli Kanye West - prisjeća se Saunders, koji je kao konobar zarađivao 700 dolara tjedno, u intervjuu za australski A Current Affair.

Ali kako je to sve funkcioniralo...

Naime, Saunders je prebacivao novac sa svog kreditnog računa na svoj štedni račun dok je sustav bankomata bio "ugašen". Bankomat bi ispisivao poruku "transakcija poništena", ali nakon toga svejedno bi izbacio novac. Iskoristio je grešku u sustavu zbog koje bankomat, odnosno Nacionalna australska banka, nije bilježila transakcije tijekom kasnonoćnih sati zbog održavanja sustava, ali bi svejedno izbacila traženi iznos. Povlačenje novca ne bi se registriralo na njegovu računu, što bi u konačnici značilo da je Saunders došao do besplatnog novca.

Sve je počelo nedugo nakon što se Saunders preselio u Wangarattu u veljači 2011. godine. Jedne večeri izašao je van s prijateljima. Nakon nekoliko rundi ponestalo mu je novca pa se zaputio do najbližeg bankomata. Kad je shvatio da na štednom računu ima samo tri dolara, pokušao je prebaciti 200 dolara sa kreditne kartice.

- Na bankomatu je pisalo "transakcija poništena", ali novac je svejedno izašao van - kazao je.

Saunders se 200 dolara bogatiji veselo zaputio natrag u bar na novu rundu alkohola.

Kasnije iste večeri Saunders je opet odlučio iskušati sreću.

Na bankomatu je opet pisalo da nema dovoljno sredstava na štednom računu, stoga je opet prebacio novac s kreditne kartice, ali ovoga puta skroz do limita - 2000 dolara. Bankomat je opet izbacio novac unatoč obavijesti da je "transakcija prekinuta".

Saunders tu nije stao i u idućih je nekoliko tjedana u gluho doba noći s bankomata podignuo sveukupno oko 20.000 dolara.

Zatim su počeli problemi. Počeo je kockati zbog čega ga je djevojka ostavila, a dobio je i otkaz na poslu. No sve to nimalo nije brinulo Saundersa, on i dalje ima svoj nepresušan izvor gotovine.

Svakim danom je izvlačio sve više novca, a životni stil mu se potpuno transformirao i postao sličan onome milijunaša.

Stvorio je nekoliko lažnih priča za prijatelje, jedna je bila da se profesionalno počeo baviti pokerom, druga da je kirurg, a treća da je postao nevjerojatno uspješan investicijski bankar.

Tada je otkrio još jedan način kako izmuljati bankomat i udvostručiti svoj novac. Prebacivao bi novac putem kreditne opcije na bankomatu direktno na svoj Mastercard, iako je imao samo jednu kreditnu karticu.

Smatra se da je do svibnja te godine Saunders mudrom prevarom ukrao 1,6 milijuna dolara.

Ali za razliku mnogih koji varaju sustav, Saunders se počeo osjećati krivim i počeo posjećivati psihijatra.

U lipnju je prestao s povlačenjem novca s bankomata.

Svoju nevjerojatnu priču povjerio je australskom A Current Affairu, a zatim je nedjelo priznao banci iz koje su mu samo kazali da ga istražuje policija.

Saunders je živio mirnim životom, a tek prošlog vikenda policija je izdala nalog za njegovo uhićenje. Od toga trenutka Saunders je iščeznuo i nitko ne zna gdje se nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:44