GRČEVITE BORBE

VIDEO: KLJUČNA UTVRDA DŽIHADISTA PRED PADOM Iračke snage ušle u centar strateški važnog grada: 'Osvojit ćemo ga za 72 sata!'

 AFP

Iračke snage napreduju prema centru Ramadija, a grad grčevitom borbom pokušavaju zadržati džihadisti Islamske države, izvještava BBC .

Vladine snage zajedno s pripadnicima sunitskih postrojbi već su zauzeli dva kvarta te ušli u još dva, a njihovo napredovanje prate i zračni napadi na džihadiste. Prema izvorima BBC-ja, teroristi u obrani koriste snajperiste i bombaše-samoubojice.

Iračke su snage grad, udaljen tek stotinjak kilometara od Bagdada, izgubile u sramotnom porazu u svibnju ove godine, ali tijekom studenoga su ga okružile. Tako su odrezali džihadiste u centru od njihovih uporišta u provinciji Anbar i susjednoj Siriji.

Glasnogovornik Iračke protuterorističke službe Sabah al-Numani potvrdio je da su specijalci, potpomognuti vojskom i policijom, započeli napad na centar Ramadija rano u utorak te da napreduju prema kompleksu vladinih zgrada. "Ušli smo u središte grada iz nekoliko smjerova te smo počeli čistiti rezidencijalne dijelove. Grad će biti potpuno oslobođen za 72 sata!", rekao je al-Numani za AFP. Također je potvrdio da njihove snage napadaju snajperisti i bombaši-samoubojice, uz napomenu da su očekivali takvu taktiku od strane džihadista ISIS-a.

BBC je od izvora iz iračke vojske saznao da je napad olakšalo i podizanje privremenih mostova preko rijeke Eufrat koja prolazi uz sjevernu i zapadnu stranu grada. Preko tih mostova su vojnici ušli direktno u kvart al-Haouz, jugozapadno od vladinog kompleksa.

Glasnogovornik Pentagona pukovnik Steve Warren potvrdio je u utorak da je u tijeku zauzimanje Ramadija te naveo kako je u centru grada između 250 i 350 džihadista ISIS-a. Najveći problem iračkim snagama predstavlja korištenje civila kao živi štit, što je također česta taktika džihadista.

Ako zauzimanje Ramadija bude uspješno završeno bit će to drugi najveći grad nakon Tikrita iz kojeg su istjerani borci Islamske države. Ova bi pobjeda bila vrlo značajna za moral iračkih vojnika, a pogotovo pripadnika iračkih sunitskih plemena, koji se bore protiv ISIS-a. Da je i iračka vlada shvatila koliko je ova bitka značajna za sunite, pokazuje činjenica da u ofenzivi nisu korišteni borci paravojnih šijitskih snaga al-Hashd al-Shaabi, koje su dosad sudjelovale u borbama protiv ISIS-a, ali i bile optuživane za kršenja ljudskih prava i zlostavljanje sunita nakon zauzimanja Tikrita u travnju. Štoviše, njihova prijašnja zlodjela protiv sunita pomogla su njihovom otuđenju od državnih snaga, a neki od njih su vjerojatno zbog toga otišli ratovati u redovima ISIS-a.

Pretpostavlja se da je Islamska država tijekom ove godine izgubila oko 14 posto teritorija u Iraku i Siriji, s tim da je glavnina gubitaka koncentrirana u Iraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:30