UKRAJINA NA RUBU RATA

VIDEO: KIJEVOM HARAJU ESKADRONI SMRTI Prosvjednika pretukli, razapeli i odrezali mu uši

Dmitrija Bulatova jednog od vođa Avtomajdana, aktivne skupine oporbenih prosvjednika, oteli su još 22. siječnja
 Screenshot:Youtube

Dmitrija Bulatova, jednog od vođa Avtomajdana, aktivne skupine oporbenih prosvjednika, oteli su "nepoznati ljudi" još 22. siječnja, da bi ga sinoć prebijenog izbacili u šumi kod Kijeva.

- Razapeli su me. Tukli su me po rukama. Odjekli su mi dijelove ušiju, a rezali su mi i lice. Nema mjesta na mom tijelu po kojem me nisu tukli. Hvala bogu da sam živ - rekao je Bulatov za ukrajinski Channel 5.

No, uspio se dovući do prvog sela odakle se javio svojim prijateljima. Bulatov je novinarima kazao da su ga mučili i tukli kako bi od njega doznali tko financira prosvjede.

Iz istog razloga otet je i drugi pripadnik oporbe Igor Lucenko.

Kako smatraju prosvjednici, vlast želi prekinuti dotok sredstava koji idu oporbi te uhititi neke od poduzetnika, poput Petra Porošenka, tajkuna koji podržava europrosvjednike.

Poznati ukrajinski novinar Vitalij Portnikov optužio je vlast da osniva « eskadrone smrti», slične onima u latinoameričkim zemljama, koji se služe otmicama, mučenjima, zastrašivanjima a ne prežu ni od ubojstva. Tako je nedavno kod Kijeva pronađen ubijen i oteti pripadnik oporbe iz Lavova Jurij Vebicki.

Inače, prosvjednici nu na Evromajdanu u Kijevu, osnovali po uzoru na oslobođene proeuropske zapadne dijelove zemlje Nacionalnu gardu, u koju su ušli dosadašnji "zaštitari Majdana", ali i pripadnici mnogih nacionalističkih paramilitarnih organizacija - Patrioti Ukrajine, Postrojbe Svjetoslava, Kozaci te odred «Viking» organizacije «Desni sektor» - što i među oporbom izaziva male napetosti jer smatraju da tako ultranacionalistička stranka Sloboda Olega Tjagniboka, čiji su pripadnici najrevniji u tim postrojbama dobiva određenu prednost.

Prvi «naraštaj» nacionalne Garde, za koju kažu da je zapravo odred narodne samoobrane, položio je na Majdanu nazaležnosti ( Trg neovisnosti) i prisegu da će « štititi čast i dostojanstvo ukrajinske nacije».

Inače kijevska policija požalila se da im je tijekom dvomjesečnih sukoba s prosvjednicima na Majdanu nezaležnosti i okolnim ulicama ozlijeđeno i izbačeno iz stroja preko 300 pripadnika, a uz to im je «oteto» 364 šljema, gotovo 200 štitova, 150 pancirki te oko 300 kompleta štitnika za ruke i noge uz to i preko 30 gumenih pendreka.

Samo prošle noći u Kijevu je spaljeno 27 automobila.

Inače, vlasti Kijeva su izračunali da je dosadašnja šteta počinjena na prosvjedima i u sukobima s policijom gotovo 3 milijuna eura.

Merkel sprema posredovati u Ukrajini

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je obavila dva poduža i ozbiljna telefonska razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te ukrajinskim predsjednikom, koji je trenutni na bolovanju, Viktorom Janukovičem. Kako piše Franfurter Algemeine Zeitung, njemačka se kancelarka ponudila kao posrednica u sukobu dvije nepomirljive strane u Ukrajini.

Markelica je Putinu zamolila da se i on angažira kako bi se ubrzao dijalog suprotstavljenih strana u Ukrajini te da se bezuvjetno puste svi uhićeni prosvjednici, što je trenutno jedan od velikih kamena spoticanja na relaciji oporba-Janukovič,. Naime, Janukovič kao uvjet za amnestiju traži da prosvjednici napuste sve osvojene državne institucije, a oporba pak kaže da pomilovanje mora ići bez ikakvih, a pogotovo tog uvjeta.

Merkel i Putin, piše njemački list razgovarali su i o stvaranju « jedinstvenog gospodarskog prostora od Atlantika do Tihog oceana».

Njemačka kancelarka, upozorila je Janukoviča da se sada ne smiju prekidati pregovori s oporbom, pohvalila ga je zbog ukidanja spornih represivnih zakona o pravu na prosvijede te se ponudila svoje usuge u pregovorima oporbe i njega..

Podsjetimo da je prije nekoliko dana ruski ministra vanjskih poslova Sergej Lavrov također ponudio posredničke usluge Rusije. Tako da ne bi trebalo čuditi ako se Njemačka i Rusija zajednički uključe u misiju pregovora u Ukrajini jer za sada Bruxelles nije ponudilo nikakvo konkretno rješenje. Kako stvari stoje u Kijevu - oporba ne bi imala ništa protiv Merkel, a Janukovič svakako ništa protiv Rusa. To bi mogao biti kompromis, ali i označiti internacionalizaciju ukrajinskog sukoba. Doduše, s obzirom na rusku poziciju prema sukobu u Siriji, mnogi se pribojavaju da bi ruski angažman zapravo mogao zamrznuti ovo stanje – dvovlašća, ali i spriječiti mogući građanski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:39