KONTROVERZNA SAPUNICA

VIDEO: KAMPANJA ZA POLJUBAC GAY LIKOVA IZ SAPUNICE 'Poljubi ga, Felix', navijale su tisuće gledatelja

U jednoj od sapunica što se prikazuju na brazilskoj televiziji prikazan je poljubac dvojice muškaraca. Nije neuobičajeno da brazilske televizije prikazuju gay likove no vidjeti dvojicu muškaraca kako se ljube prilično je kontroverzna scena. 2005. je iz jedne od brazilskih sapunica, iz zadnjeg nastavka i to baš na samom kraju, izrezana scena homoseksualnog poljupca.

Ovog puta društveni su mediji odigrali aktivnu ulogu, možda čak i utjecali na zaplet i scenariste. Na Facebooku i Twitteru vođena je kampanja za poljubac, u nju su se uključili i neki od političara.

„Poljubi ga, Felix“, navijale su tisuće gledatelja popularne sapunice 'Amor a Vida' koju je prikazivala Globo TV. Kako su kroz seriju Felix i Nino postajali sve bliskiji, tako je rastao i broj gledatelja koji su preko svojih Facebook i Twitter profila slali poruke podrške i tražili vidjeti – poljubac.

Kampanju je podržao i prvi deklarirani brazilski homoseksualac u nacionalnom parlamentu – Jean Wyllys.

„Ljudi su se okupili ispred televizora i proslavili scenu poljupca kao da je gledaju svjetsko nogometno prvenstvo“, kazao je Wyllys za BBC. Scenarist Walcyr Carrasco, upitan koliko je pritisak javnosti utjecao na scenarij, izjavio je da je scenu poljupca i prije planirao. No neki od njegovih suradnika tvrde da su snimljene još dvije, različite, verzije završetka serije (jedna u kojoj Nino i Felix izmjenjuju poljubac u obraz i druga bez poljupca). Brazilska stranica BBC-a dobila je 3200 komentara na objavljeni članak o gay poljupcu. Većina čitatelja podupire scenu i kaže da poljubac 'kasni' te da je to poljubac koji 'ruši tabue'.

Konzervativni zastupnik Jair Bolsonaro poljubac je nazvao „prekretnicom društvene izopačenosti“. U Brazilu nasilje nad homoseksualcima nije rijetkost – u Sao Paulu je zbog napada na homoseksualaca nedavno uhićeno šest mladića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:52