RI CHUN-HEE

VIDEO: 'KAD OBJAVI VIJEST NEPRIJATELJI POČNU DRHTATI OD STRAHA' Tko je voditeljica koja ljudima javlja o nuklearnom naoružavanju Sjeverne Koreje?

 
Ri Chun-hee
 Toru Hanai / REUTERS

Kad čujete ime "Ri Chun-hee", vrlo vjerojatno ne znate ni kako biste ga pročitali, a kamoli da vam ta žena nešto znači u životu. No, ona je lice u koje redovito gledaju milijuni građana Sjeverne Koreje kojima u tradicionalnoj odjeći roze boje izvještava o "velikim" djelima njihovog vođe.

Upravo je ona izvještavala o brojnim pothvatima u području nuklearnog naoružanja i lansiranja raketama, pa kao voditeljica pohvalno javlja građanima koliko im zemlja napreduje u pogledu nuklearnog naoružanja.

Ri Chun-hee najistaknutije je lice na sjevernokorejskoj središnjoj televiziji koje se pojavljuje skoro svaki put kada zemlja poduzme korak prema ispunjenju svojih nuklearnih ambicija.

Proteklog je vikenda ova 74-godišnjakinja tako izvijestila da je "testiranje hidrogene bombe namijenjene da bude montirana na interkontinentalnoj balističkoj raketi bio savršeni uspjeh". Uzbuđeno je govorila o "najsnažnijoj nuklearnoj eksploziji Sjeverne Koreje do sada."

- Bio je to vrlo smislen korak u dovršavanju nacionalnog programa nuklearnog naoružavanja - sretno je rekla, no tko je zapravo ova "roza dama" i glas velikog vođe koja ljudima u zemlji u njegovo ime pere mozak i cenzurira brojne vijesti iz svijeta?

Odrastala u siromaštvu

Ri je rođena 1943. godine u siromašnoj obitelji u Tongchongu, a studirala je scensku umjetnost na Sveučilištu Pyongyang, piše The Guardian. Pridružila se kanalu KCTV 1971. godine i samo tri godine joj je trebalo da dođe na poziciju glavne urednice odnosno voditeljice vijesti. Desetljećima je uspjela izbjegavati 'udarce' i otkaze koje su mnogi njezini kolege dobili tijekom raznih političkih i internih kriza u zemlji.

Melodramatičnim izvještavanjem navodno je brzo privukla pozornost i divljenje vođe Kim Jong-una, što je neophodno za preživljavanje pod možda najbrutalnijim režimom u današnjem svijetu. Rijetko se odmiče od svojeg' ratobornog stila', no zaplakala je kad je objavila smrt prvog čelnika Sjeverne Koreje Kim Il-sunga, ali i kasnije kad je objavila da će nasljednik biti Kim Jong-il.

Iako je službeno u mirovini od 2012. godine, Ri je povremeno viđena kad su u pitanju bitne vojne najave, na što kao da ima "ekskluzivu", a najviše svoje sadašnje vrijeme provodi trenirajući buduće generacije voditelja o tome kako da izvještavaju o akcijama zemlje.

U jednom od rijetkih intervjua, onom za magazin Chosun Monthly, moglo se vidjeti da živi luksuznim životom u Pyongyangu, sa svojim suprugom, djecom i unucima.

- Glas joj ostavlja poseban dojam, pa kad god ona čita vijesti, gledatelji ostanu dirnuti - pisalo je tada u članku o njoj pa zaključuju: - Kad god Ri objavi događaje ili izjave, neprijatelji počnu drhtati od straha. -

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:33