VOJNICI BUDUĆNOSTI

VIDEO: JEDNOG DANA VLADAT ĆE NAMA, ALI NE DANAS Najveći neuspjesi robota na testiranju američke vojske

 Screenshot/DARPA

WASHINGTON - DARPA (engl. Defense Advanced Research Projects Agency), agencija Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za američku vojsku, prošlog je tjedna održala 'audiciju' novih projekata dvonožnih robota.

Dan prije nego što su timovi započeli s natjecanjem, imali su priliku isprobati komplicirani poligon na kojem će se boriti za titulu najuspješnijeg, no izgleda da im to nije previše pomoglo.

Naime, na prvi dan završnih ispitivanja, dvonožni robotski prototipi padali su k'o zagrebački gradonačelnik na snijegu.

Iako nitko nije želio vidjeti svojeg robota kako neuspješno završava poligon, sami timovi su često uz smiješak podizali svoje kreacije. Impresivna je i činjenica da, unatoč vrlo 'bolnim' padovima, većina robota je trebala samo dobar 'restart' i ponovo su bili spremni za poligon.

Robot Atlas tima IHMC je dvaput pao tijekom prolaska poligona, no osvojio je sedam od maksimalnih osam bodova. Slično je bilo i s robotom ekipe s MIT-a čiji je dvonožni stroj pao na izlasku iz vozila, no uspješno je dovršio stazu.

Natjecateljski timovi sami su se složili da su neuspjesi sastavni dio razvoja i što roboti više padaju njihovo će unaprjeđenje biti bolje.

Međutim, teško je ne osjećati barem malo sažaljenja prema ovim automatskim jedinicama.

- Nevjerojatno je koliko smo personificirali ove objekte. Oni su nakupina aluminija i bakra, žica i programa. Nije da navijam za svoje računalo kada obavlja zadatke. No, ljudi su na natjecanju navijali za robote i kada su zakazali, svi smo se osjećali loše. 'To sigurno boli', pomislio sam više puta. No, na kraju, ipak je riječ samo o stroju - kazao je dr. Gill Pratt, voditelj DARPA projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:36