TRAGEDIJA NA LETU IZ KUALA LUMPURA ZA PEKING

VIDEO: JE LI OVO TRENUTAK PADA AVIONA? Dvoje ljudi s popisa putnika pronađeno živo!

Zrakoplov vijetnamske mornarice otkrio je naftnu mrlju za koju se vjeruje da curi iz srušenog Boeinga
 GettyImages

NOVO 21:45 - Dvojica muškaraca iz Austrije i Italije, koji se nalaze na popisu putnika nestalog malezijskog putničkog zrakoplova, nisu zapravo bili u zrakoplovu, a barem jednom od njih putovnica je bila ukradena, kazali su u subotu austrijski i talijanski dužnosnici.

Na popisu putnika koji je objavila zrakoplovna tvrtka Malaysia Airlines nakon što je njezin zrakoplov Boeing 777 u subotu nestao iznad vijetnamskog mora s 227 putnika i 12 članova posade nalaze se imena Christiana Kozela (30) iz Austrije i Luigija Maraldija (37) iz Italije.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova u Beču rekao je da je austrijski državljanin kod kuće.

"Naše veleposlanstvo dobilo je informaciju da je na tom letu bio jedan Austrijanac. To je bio popis putnika Malaysia Airlinesa. Naš sustav pokazao je da je to ukradena putovnica", rekao je.

Policija je spomenutog čovjeka pronašla kod kuće. Putovnica mu je ukradena prije dvije godine dok je putovao Tajlandom, rekao je.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova u Rimu kazalo je da u zrakoplovu nije bilo Talijana premda se Maraldijevo ime nalazi na popisu putnika.

Corriere Della Sera objavio je da je Maraldiju putovnica ukradena u Tajlandu prošlog kolovoza. Upravo zbog činjenice da su na letu bile dvije osobe s ukradenim putovnicama sve je više nagađanja da je uzrok rušenja zrakoplova teroristički čin.

U međuvremenu, Sjedinjene Države poslale su razarač sedme flote "USS Pinckney" prema južnim obalama Vijetnama kako bi pomogao u potrazi za nestalim zrakoplovom, javlja France Presse.

Brod nosi dva helikoptera, a sudjelovao je u vježbama u međunarodnim vodama Južnog kineskog mora. Na mjesto nesreće trebao bi stići za 24 sata, objavio je Pentagon.

Uz to, mornarički patrolni zrakoplov P-3C Orion opremljen radarima također će biti poslan u pomoć iz američke zračne baze na Okinawi.

---------------------------------

18:09 - Objavljen je zlokoban video koji navodno prikazuje trenutak kad je Boeing s 239 putnika i članova posade nestao iznad Južnog kineskog mora. Iako njegova autentičnost još uvijek nije potvrđena, mnogi strani mediji ne sumnjaju u njegovu izvornost.

Izvor videosnimke je internetska stranica za praćenje avionskih letova u realnom vremenu.

Snimka prikazuje let MH370 koji je krenuo iz Kuala Lumpura prema Vijetnamu, ali na otprilike na pola puta iznad Južnog kineskog mora simbol za avion pocrveni i odjednom nestane. Od tog trenutka nitko ga nije vidio niti čuo.

Pokrenuta je međunarodna potraga, a mediji su već izvijestili da su spasilačke službe pronašle 19 kilometara dugu naftnu mrlju na površini mora, no olupina Boeinga i dalje nije locirana. Potraga je prekinuta zbog noći i nastavit će se ujutro.

Zanimljivo, dvije osobe koje se nalaze na popisu putnika pronađene su žive, ali samo zato jer nisu bile u avionu. Naime, jedan je Talijan, a drugi Austrijanac. Obojici su ukradene putovnice na Tajlandu.

---------------------------------------------

14:00 Naftna mrlja dužine 19 kilometara uočena je u moru između Malezije i Vijetnama i predstavlja prvi znak da se zrakoplov Malaysia Airlinesa sa 239 osoba srušio u vodama južno od Vijetnama.

- Zrakoplov AN26 vijetnamske mornarice otrkio je naftnu mrlju za koju se vjeruje da curi iz srušenog Boeinga 777, izvijestio je vijetnamski dužnosnik.

-----------------------------------------------

11:05 Rodbina putnika nestalog malezijskog zrakoplova na liniji Kuala Lumpur-Peking ljutito su u subotu u Pekingu optužili malezijskog avioprijevoznika da ih drži u potpunom mraku u pogledu informacija o zrakoplovu, a i kineski državni mediji kritiziraju vrlo šturu objavu Malaysia Airlinesa koji nije potvrdio rušenje zrakoplova, već samo naveo da je zrakoplov nestao.

Rođaci putnika odvedeni su u jedan hotel u blizini pekinške zračne luke i ostavljeni da čekaju informacije od avioprijevoznika, no nikakve informacije ne pristižu, a nitko iz kompanije još se nije pojavio pred zabrinutim ljudima.

U međuvremenu su se širile i glasine da se zrakoplov spustio u južni kineski grad Nanking što je kineska vlada opovrgnula, a kineski mediji javljali su da je možda riječ o vijetnamskom gradu Nanmingu.

-----------------------------------------------

10:55 Još uvijek nema informacija o lokaciji nestalog zrakoplova Malaysia Airlinesa koji je nestao s radara u 2.40 sati po lokalnom vremenu. Iako zrakoplov nije sletio u Peking po predviđenom rasporedu još uvijek nema potvrde da se srušio.

Vodeći dnevni list u Vijetnamu Tuoi Tree javlja da je vijetnamska mornarica potvrdila da se zrakoplov srušio u ocean. Vojni radari zabilježili su pad zrakolova u more južno od otoka Phu Quoc.

Istu informaciju potvrdio je i People's Daily, glasilo Komunističke partije u Kini.

10:45 Malezijski vojni brodovi nisu pronašli nikakve tragove zrakoplovne nesreće nakon što su u subotu obišli morsko područje duž sjeveroistočne obale zemlje u potrazi za nestalim zrakoplovom Malaysia Airlinesa, doznaje se u malezijskoj Agenciji za pomorstvo koja sudjeluje u operaciji potrage.

Malezija je poslala nekoliko vojnih brodova i tri helikoptera u potragu za zrakoplovom Boeing 777-200ER, s kojim su kontrolori leta zabilježili zadnji kontakt kada je bio 120 nautičkih milja od malezijskog grada Kota Bharu, na istočnoj obali zemlje.

U potragu za nestalim zrakoplovom uključene su i vijetnamske vlasti, pomoć u potrazi pružili su i Filipini, a kako je objavila kineska agencija Xinhua u zajedničku operaciju potrage u vodama južno od vijetnamskog otoka Tho Chu uključio se i Singapur.

Vijetnamski admiral Ngo Van Phat kazao je za Reuters kako bi se prema kalkulacijama koje su navele malezijske vlasti o kretanju zrakoplova, moglo zaključiti da se on ipak srušio u malezijskim teritorijalnim vodama, 152 milje daleko od obala otoka Tho Chu, ako se uzme u obzir brzina leta zrakoplova i posljednja poznata lokacija.

-----------------------------------------------

8:55 Vijetnam i Malezija pokrenule su u subotu operacije potrage nakon nestanka Boinga 777 Malaysia Airlinesa koji je letio na liniji Kuala Lumpur-Peking i prevozio 239 putnika i članova posade.

Više od 12 sati otkako je izgubljen kontakt sa zrakoplovom vlasti još uvijek nisu u mogućnosti locirati zrakoplov na letu MH370 u kojemu je bio 227 putnika raznih nacionalnosti te 12 članova posade.

Prema navodima vijetnamske vlade, zrakoplov je izgubio kontakt u zračnom prostoru provincije Ca Mau, na jugu zemlje. Trebao se javiti zračnoj kontroli grada Ho Chi Mina, na jugu zemlje, no na njihovim radarima nije se nikada pojavio.

Vijetnamsko ministarstvo obrane pokrenulo je misiju spašavanja u koordinaciji s Malezijom i Kinom, navela je vijetnamska vlada.

Vlasti su poslale zrakoplov, dva helikoptera i četiri vojna broda kako bi pretražili to područje Južnog kineskog mora, naveo je Faridah Suib, glasnogovornik malezijske Agencije za pomorstvo.

Filipini su također u potragu poslali tri vojna broda i zrakoplov za nadzor.

Po navodima zrakoplovne kompanije, zrakoplov nije poslao nikakav znak upozorenja ili bilo kakav poziv koji bi upućivao na probleme na letu.

Predstavnik Malaysia Airlinesa odgovara na pitanja novinara

KUALA LUMPUR/PEKING - Zrakoplov Malaysia Airlinesa s 227 putnika i 12 članova posade nestao je na putu iz Kuala Lumpura do Pekinga, a strahuje se da je pao u Južno kinesko more.

"Izgubljen je kontakt s zrakoplovom i pokrenuta je misija spašavanja kako bi se letjelica locirala. Zadnji kontakt je bio 120 nautičkih milja istočno od malezijskog mjesta Khota Baru, a zasad je još prerano reći da se zrakoplov srušio", stoji u priopćenju kompanije.

Zrakoplov Boeing B777-200 poletio je iz Kuala Lumpura u popodnevnim satima, a radarski kontakt je izgubljen dva sata nakon polijetanja. Kineska agencija Xinhua tvrdi da zrakoplov nije došao do kineskog zračnog prostora i nije se javio kineskim kontrolorima. Xinxua navodi i da je zrakoplov nestao u subotu ujutro u vijetnamskom zračnom prostoru. Vijetnamske vlasti su prvotno javile da je uhvaćen signal aviona kod Cape Ca Mau, 250 kilometara jugoistočno od Ho Chi Minha, ali se ta informacija pokazala netočnom, kao i ona da je sletio u južnokineskom gradu Nanmimgu. U potragu su uključena dva kineska broda, te nepoznat broj brodova i zrakoplova iz Vijetnama i Malezije, koji pretražuju područje Južnog kineskog mora.

Malaysia Airlines je objavila da je u zrakoplovu 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, sedam Australaca, po troje državljana SAD-a i Francuske, dvoje Novozelanđana, Ukrajinaca i Kanađana, te po jedan državljanin Italije, Tajvana, Nizozemske i Austrije.

Tvrtka Malaysia Airlines (MAS) jedna je od najvećih u svijetu, a dosad najveća nesreća zrakoplova ove tvrtke dogodila se 1977. u južnoj Maleziji, kada je smrtno stradalo 100 osoba.

MARK RALSTON
A man stands beside the arrival board showing the flight MH370 (top-red) at the Beijing Airport after news of the Malaysia Airlines Boeing 777-200 plane disapeared on March 8, 2014. Malaysia Airlines said a flight carrying 239 people from Kuala Lumpur to Beijing went missing early on March 8, and the airline was notifying next of kin in a sign it expected the worst. AFP PHOTO/Mark RALSTON

FRANCIS SILVAN
(FILES) Malaysia Airline's ground staff park a Boeing 777-200 at Kuala Lumpur International airport after setting a world record for the longest non-stop flight from Seattle to Kuala Lumpur on April 2, 1997. Malaysia Airlines said a flight carrying 239 people from Kuala Lumpur to Beijing went missing early on March 8, 2014, and the airline was notifying next of kin in a sign it expected the worst. AFP PHOTO Francis SILVAN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:12