TRAGEDIJA NA MORU

VIDEO Havarija kod Papue Nove Gvineje: Potonuo trajekt s više od 300 putnika

Za nestalim putnicima traga osam trgovačkih brodova, tri helikoptera i jedan australski zrakoplov
 AP Photo/Lindsay Mackenzie

PORT MORESBY - Trajekt s 350 putnika potonuo je u četvrtak nedaleko od Papua Nove Gvineje. Spasilačke su ekipe iz mora izvadile više od 200 ljudi dok za još stotinjak traga osam trgovačkih brodova, tri helikoptera i jedan australski zrakoplov, javlja AP.

Brod MV Rabaul Queen potonuo je na putu između luke Kimbe, na otoku Nova Britanija, do obalnog rada Lae, na glavnom otoku, priopćile su australske vlasti. Do havarije je došlo oko 80 kilometara istožno od Lae i 16 kilometara od obale.

Većina putnika na brodu bili su studenti i učitelji početnici.

Spasilačkim će se ekipama vrlo brzo pridružiti još dva istraživačka zrakoplova koji, kao i onaj koji već sudjeluje u potrazi, imaju mogućnost izbacivanja gumene splavi.

Australska je premijerka Julia Gillar incident opisala kao 'veliku tragediju'. Njezin papuanski kolega, premijer Peter O'Neill, priopćio je kako uzrok potonuća još nije poznat . Dodao je kako je na brodu bilo više od 300 osoba iako se točan broj tek treba potvrditi.

Australske su obalne vlasti prve primila poziv u pomoć s trajekta te obavijestile papuansku spasilačku službu. Prema posljednjim informacijama, pet brodova je do četvrtka navečer spasilo 219 osoba. Koordinator spasilačkih ekipa, kapetan Nurur Rahman, izjavio je kako vjeruje da je na brodu bilo 350 osoba, no postoji mogućnost da brojka manja.

- Ne možemo niti potvrditi niti demantirati brojku od 350 putnika. To su nagađanja. Još uvijek nisam vidio službeni izvještan, no vjerojatno se kreće oko 300 - objasnio je Rahman.

Vlasnik potonulog broda kompanija Star Ships još se uvijek nije oglasila oko nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:39