KRUTA TRADICIJA

VIDEO Gay parada u Beogradu: Desničari prijete razbijanjem, policajci kažu da su preslabi za bitku protiv ekstremista

 YouTube

U centru grada, nasred Knez Mihailove, matičar je vjenčao dvije djevojke. Vera i Nada simbolički su stupile u brak u srcu Beograda, ispred zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti. SANU je simbol krute tradicije koja se protivi istospolnim vjenčanjima kao i Paradi ponosa koja bi se iduće subote trebala održati u Beogradu.

Nenajavljeni performans u središtu Beograda priredili su organizatori Povorke kako bi snimili promotivni spot, odmah objavljen na YouTubeu. Međutim, još uvijek je sasvim neizvjesno hoće li Parada biti održana u subotu 6. listopada.

Sve ovisi o policijskoj procjeni, poručio je premijer Srbije Ivica Dačić , ujedno i ministar policije. Vlada Srbije još kalkulira hoće li osigurati održavanje Parade, suočena s većinskim javnim mnijenjem na čelu s moćnom Srpskom pravoslavnom crkvom koja je osuđuje.

Protiv parade digli su se desničari iz pokreta Naši, koji su od vlade zatražili da po uzoru na Rusiju zabrani održavanje Parade na 100 godina, te ratni veterani koji su za subotu najavili protudemonstracije “Paradu srama”. U petak se oglasio sindikat policije, upozoravajući da je policija nedovoljno opremljena za sukob sa srpskim homofobnim desničarima.

- Ako se od nas očekuje da nedovoljno obučeni, s neispravnom i nedovoljnom opremom ili bez nje, stanemo pred militantne i ekstremističke grupe usred ‘ratnog poprišta’ na beogradskim ulicama, jasno je da će potencijalno biti puno ozlijeđenih policajaca i građana - zakukali su policijski sindikalisti.

Desničari otvoreno prijete nasiljem: ako premijer nije sposoban zaštiti građane od terora nad vjernicima SPC-a, sami će krenuti u zaštitu svojih ustavnih prava, zaprijetili su Naši.

U Srbiji bi to trebala biti treća gay parada u nešto više od deset godina: prva je organizirana 2001., na valu optimizma potaknutim rušenjem Slobodana Miloševića nekoliko mjeseci prije, ali iduća se nije organizirala godinama, zato što je prvi pokušaj završio u krvi i masovnom nasilju prema šačici sudionika.

Druga Parada uspješno je održana 2010. uz neviđeni angažman policije koja je fizički ogradila sudionike, tako da ih masa protuprosvjednika nije ni uspjela vidjeti.

Parada je tada održana unatoč očekivanom nasilju i velikim otporima u društvu, zahvaljujući tome što je Dačić, tada ministar policije i predsjednik nekad Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, zdušno podržao Paradu jer mu je to trebalo za pranje imidža i prikupljanje bodova u Bruxellesu. Nakon prvotnog uspjeha, Dačić je reterirao i prošle godine Parada nije održana, a sasvim je neizvjesno hoće li biti održana ove godine. Ove ju je godine podržala samo jedna ministrica, ministrica zdravlja Slavica Đukić Dejanović iz Dačićeve Socijalističke partije.

- Ima puno razloga i za i protiv - rekao je prije nekoliko dana Dačić, obraćajući se Skupštini Srbije. Najveći broj građana protivi se tome, istaknuo je, ali se istodobno ne smije dati pravo bilo kome da prijeti nasiljem i govori da se Parada ne može održati. Protiv gay parade digla se čitava desničarska scena, a iskazi protivljenja dolaze i od političara vladajuće koalicije.

- Pride nije uvjet za dobivanje datuma. Nije uvjet. Ali mislim da je svima jasno da će zrela europska društva, ona najnaprednija, to razumjeti kao pravu poruku iz Srbije - izjavio je Jelko Kacin, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju.

Sudjelovanje u Povorci najavilo je niz diplomata, a čak se proširila glasina kako dolazak sprema i Hillary Clinton, američka državna tajnica. Desničari prosvjeduju i zato što se u sklopu Parade održava izložba švedske umjetnice Elisabeth Ohlson Wallin “Ecce homo”, koja je već obišla svijet, koja prikazuje Isusa u društvu homoseksualnih i transseksualnih osoba. I sam patrijarh Irinej zgrozio se nad fotografijama apostola s posljednje večere obučenih u tange i korzete, s jarkom šminkom i perjem, prenio je tabloid Alo.

Je li parada uvjet Srbima za ulazak u EU?

“Izem ti ja takvu uniju u kojoj je gay parada ulaznica!”, podrugnuo se Ivica Dačić prošlog tjedna. No to se pitanje najozbiljnije postavljalo u Beogradu, je li gay parada uvjet Bruxellesa Srbiji, a ako nije, onda ni ne treba biti održana. Nije, reklo im je to nekoliko dužnosnika EU. Nije, ali...Izaslanik Europskog parlamenta Eduard Kukan tako je rekao da održavanje Parade ‘nije neka prepreka’ ali se ‘uzima na znanje’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:54