SMRT U MUTNOJ RIJECI

VIDEO, FOTO Tragedija u Indoneziji: U rušenju mosta 11 osoba poginulo, više od 30 nestalo

Roniocima potragu otežava loša vidljivost u mutnoj rijeci, kao i njezina dubina od 40 metara
Rescuers inspect the damage of Kutai Kartanegara bridge after it collapsed, in Tenggarong, east Kalimantan, Indonesia, Saturday, Nov. 26, 2011. The busy bridge collapsed Saturday in central Indonesia, killing at least three people and injuring 17 others as a bus, cars and motorcycles crashed into the river below, police and witnesses said. (AP Photo)
 AP

Najmanje 11 osoba poginulo je, a više od 30 ih se smatra nestalima, nakon što se 720 metara dug most Kutai Kertanegara u Indoneziji, izgrađen po uzoru na Golden Gate u San Franciscu , srušio, zbog čega se na desetke vozila strovalilo u rijeku Mahakam.

"39 osoba je ozlijeđeno, a prema izvješćima s mjesta nesreće, najmanje 33 ih je nestalo", rekao je za AFP glasnogovornik Agencije za nacionalne katastrofe Sutupo Purwo Nugroho.

"Teško je kazati točan broj nestalih jer ne znamo koliko je automobila i ljudi palo u rijeku", dodao je.

Roniocima potragu otežava loša vidljivost u mutnoj rijeci, kao i njezina dubina od 40 metara, stoga se spasioci u analiziranju položaja metalnog okvira mosta, kao i ostalih ostataka, koriste eholokacijskim uređajem, prije nego li se počne s izvlačenjem iz rijeke.

Uzrok rušenja mosta u gradu Tenggarongu na otoku Borneu još uvijek nije razjašnjen, no Nugroho je novinarima kazao da su potporni metalni kablovi, izrađeni 2002., pukli tijekom popravka.

Ministar javnih radova Djoko Kirmanto za lokalne je novine The Jakarta Post izjavio da je struktura mosta oslabljena nakon nekoliko slučajeva udara broda.

"Jedan od stupova mosta prošle se godine zamalo srušio nakon što se u njega zaletila teglenica s ugljenom", rekao je Kirmanto.

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono naredio je hitnu istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 12:17