VELIKI SUKOBI

VIDEO, FOTO Raste napetost na sjeveru Kosova, Albanac kod Peći ubio jednog i teško ranio dvojicu Srba. Na barikadama ih je sve više...

 AFP

>>>NOVO<<< 14:01 - U selu Dobruša kod Peći teško su ranjene tri osobe, saznaje KIM radio. Od posljedica ranjavanja jedna osoba je preminula, a dvije su nakon ranjavanja medicinski zbrinute, rekao je glasnogovornik policije u Peći, Dževat Ibra. Sukob na istoku Kosova dogodio se u trenutku kada je napetost zbog KFOR-ove akcije na vrhuncu. Navodno je na trojicu Srba pucao Albanac koji je na silu htio od njih kupiti zemlju.

10:50 - Nadzor nad cestom u blizini graničnog prijelaza Brnjaka na sjeveru Kosova preuzeli su francuski pripadnici KFOR-a, javljaju srpski mediji. NATO-vi vojnici uklonili su tijekom noći barikadu pa su zatim prijelaz otvorili za promet. Prethodno je u mjestu Jagnjenica uklonjen jedan od ukupno tri kamiona koji su priječili prolaz prema Brnjaku.

Suzavcem su rastjerani srpski prosvjednici. Napeto je i u mjestu Zupče, koje se isto nalazi na putu prema Brnjaku. Tamo se na barikadama okuplja sve veći broj Srba, a KFOR-ove postrojbe nalaze se na 300-injak metara od prosvjednika.

S obzirom da u srijedu nije postignut dogovor o uklanjanju barikada između kosovskih Srba i pripadnika NATO-vih snaga na Kosovu (KFOR), međunarodne snage započele su rano jutros sa demontiranjem jedne srpske barikade u mjestu Jagnjenici.

Akciju snaga KFOR-a pokušalo je zaustaviti 150 srpskih prosvjednika, ali rastjerani su suzavcem. Potom su vojnici NATO-a formirali kordon između prosvjednika i barikade te su počeli s demontiranjem.

Kasno sinoć predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je suzdržanost od upotrebe sile snaga KFOR-a, ali i kosovskih Srba.

Također, upozorio je lokalne čelnike da ne koriste krizu na sjeveru Kosova u dnevnopolitičke svrhe, već da problem riješe u interesu građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:01