SPECIJALCI U AKCIJI

VIDEO, FOTO: Policija opkolila kuću Ratka Mladića, pronađeno 70.000 eura

 Matija Koković/CROPIX

BEOGRAD - Oko kuće bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića na Banovom Brdu u Beogradu nalazi se policija u potrazi za ovim haškim optuženikom, javlja B92.

U ulici Blagoja Parovića 119 jutros je počela potraga za Ratkom Mladićem. Ispred njegove kuće se nalazi oko desetak specijalaca protuterorističke jedinice koji su došli sa tri ili četiri džipa. Susjedi kažu da se u njegovoj kući nalazi njegov sin Darko koji se sinoć vratio s puta, pa to može biti razlog zbog kojeg je ova akcija pokrenuta.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je jutrošnji policijski pretres "dio redovnih aktivnosti Akcijskog tima usmjerenih na nalaženje i presjecanje financijskih tokova". B92 javlja da je tijekom pretresa kuće policija pronašla 70.000 eura u stanu Jovana Hadži Đokića, urologa i člana SANU, bivšeg direktora Kliničnog centra Srbije i člana JUL-a. Očevidac pretresa izjavio je da je policija pretresela i tri susjedna stana.

U kući se nalazi i odvjetnik Svetozar Vujačić, prijatelj obitelji Ratka Maldića. U kratkom razgovoru za B92 je rekao da se u kući nalaze i Mladićeva žena i sin Darko, i da je policija, tijekom pretresa, između ostalog, zaplijenila i određenu količinu novca, ne preciziravši o kolikoj se svoti radi.

Inače, posljednja veća akcija potrage za Ratkom Mladićem, za koju je javnost čula, dogodila se početkom listopada prošle godine, u okolici Novog Sada.

Tada je, prema riječima predsjednika srbijanskog Nacionalnog savjeta za suradnju s Hagom Rasima Ljajića "izvršena opsežna potraga".

Za Mladićem je u svibnju 2009., na zahtjev Haškog suda EUFOR tragao u Bijeljini, a posljednji veći pretres njegove obiteljske kuće na Banovom Brdu, obavljen je u prosincu 2008. Policija je tada, punih osam sati pretresala objekte koji se vode na Mladićevog sina Darka.

Po optužnici ICTY-a, nekadašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba tereti se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući optužnicu za genocid.

Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhićen u srpnju 2008. i kojemu se sudi u Haagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995., zbog pokolja osam tisuća muslimana i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 11:27