GODINA MAJMUNA

VIDEO, FOTO: GRAD U PLAMENU, BIJESNA RULJA HTJELA NAPASTI POLICIJU Najveća proslava Nove godine postala najveći kaos!

 Reuters

HONG KONG - Proslava kineske Nove godine u Hong Kongu pretvorila se u otvoreni kaos na ulici kada su se prosvjednici sukobili s policijom zbog štandova na kojima se prodavala ulična hrana.

Ozlijeđenih i uhićenih bilo je više desetaka, nakon što su prosvjednici bacali boce, cigle, koševe za smeće, plastične ograde i komade drvenih paleta po policiji u ranojutarnjim satima u utorak. Policija je prosvjednike upozoravala pucnjevima u zrak i odbijala ih plastičnim palicama.

Problem je nastao kada je policija pokušala globiti i potjerati ulične prodavače hrane koji nisu imali dozvolu za svoje štandove, što je bio okidač za masovne nerede.

Oštećena su brojna policijska vozila i javna imovina, prosvjednici su palili i požare po gradu.

- Vjerujem da će javnost sama vidjeti iz snimaka na televiziji koliko je situacija bila ozbiljna, rekao je šef lokalne vlade Hong Konga Leung Chun-ying.

- Vlada Hong Konga najoštrije osuđuje takvo nasilno ponašanje. Policija će privesti i procesirati sve odgovorne, kazao je Leung.

Ukupno je uhićeno 23 ljudi, u dobi od 17 do 70 godina, a ozlijeđeno je 48 pripadnika policije.

Prodaja ulične hrane na štandovima za kinesku Novu godinu dugogodišnja je tradicija u Hong Kongu, a pokušaj vlasti da ih makne s ulica brojni su građani te autonomne pokrajine Kine doživjeli kao novi napad na svoju lokalnu kulturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:47