ŠAKETANJE U UN-U!

VIDEO Erdoganovi zaštitari razbili UN-ove čuvare: Dok je zasjedala Opća skupština, u hodniku se vodio rat!

Turski premijer je kasnio na sjednicu Opće skupštine UN-a i želio je proći kroz zaključana vrata. Put su mu zapriječili zaštitari UN-a

NEW YORK - Dok je palestinski predsjednik Mahmoud Abas u petak držao emocionalni govor na Općoj skupštini UN-a, apelirajući na priznanje neovisnosti Palestine , samo nekoliko metara dalje, na hodniku, odigravala se testosteronom nabijena drama.

Snimke kao dokaz

Snimke koje su procurile u javnost pokazuju da je u tom povijesnom trenutku došlo do šaketanja između tjelohranitelja turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i zaštitara Ujedinjenih naroda . Da sve nije stalo samo na povišenim tonovima, dokazuje i vijest da je jedan od UN-ovih zaštitara na kraju završio i u bolnici, navodno zbog ozbiljno natučenih rebara.

Nova svađa, ali s istim akterima, navodno je izbila još jednom kasnije tog dana, a govorkanja, svađanja i diplomatski razgovori zbog incidenta prelili su se i u ovaj tjedan, kad su predstavnici sigurnosnih služni u UN-u skočili na noge i optužili turske zaštitare za bullying.

‘Bili su zločesti’

Navodno su bili i revoltirani pričama da se glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ispričao turskoj delegaciji zbog incidenta. Isprika je zaštitare razbjesnila jer su Turci, tvrde, bili “zločesti” cijeli tjedan. Kako se trenutačno čini, za svađu je krivo Erdoganovo kašnjenje. Turski premijer navodno se žurio stići na Abasov govor, no vrata kroz koja su on i njegovi ljudi planirali ući blokirali su zaštitari UN-a.

Turska delegacija navodno je inzistirala da prođe upravo kroz ta vrata, iako ona prema informacijama koje kruže po blogovima uopće ne vode u dvoranu.

Uzavrele strasti

Tada su uzavrele strasti, a prema turskoj verziji navodno je i sam Erdogan bio žrtva naguravanja koje je trajalo nekoliko minuta te se čak “preselilo” na stepenice i još jedan drugi kat.

Nakon kavge u hodniku devet UN-ovih zaštitara je suspendirano, ali su nakon što su se bunili ipak vraćeni na posao - i to na administrativne pozicije dok se incident ne istraži. Nije poznato je li turska strana kaznila nasilnike u svojim redovima.

U međuvremenu, dok se priče o incidentu šire po kuloarima, “veliki” šute. Oglasio se jedino, i to poprilično bezbojnim obrazloženjem, glasnogovornik glavnog tajnika Martin Nesirky.

Nesretan nesporazum’

- Došlo je do nesretnog nesporazuma između sigurnosnog osoblja UN-a i sigurnosnih dužnosnika jedne od delegacija. Vjerujemo da je to riješeno na obostrano zadovoljstvo. Poduzet će se i potrebni koraci kako bi se takvi nesporazumi spriječili u budućnosti - izjavio je Nesirky.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 18:21