BORBE U ČEČENIJI

VIDEO: DOK SE PUTIN OBRAĆA NACIJI, RUSIJA OPET BROJI MRTVE Više od 16 poginulih u smrtonosnom napadu terorista

The media building burns as militants attack in central Grozny on December 4, 2014. Several police died in clashes with militants who attacked a traffic post in the Chechen capital Grozny and then stormed a building housing local media, Russian officials said on Thursday. AFP PHOTO/ELENA FITKULINA
 ELENA FITKULINA

MOSKVA - Strahuje se da je u četvrtak u sukobima čečenskih pobunjenika i snaga sigurnosti u Groznome smrtno stradalo 16 osoba, izvijestili su vladini dužnosnici.

Skupina naoružanih muškaraca tijekom noći otvorila je vatru na nadzornu točku u glavnome gradu Groznome, a potom napala zgradu u kojoj su uredi medijskih kuća, izvijestilo je rusko protuterorističko povjerenstvo.

Agencija je kasnije izvijestila da su osobe koje su upale u zgradu ubijene, no da su ostali napadači uspjeli pobjeći i skloniti se u obližnjoj školi. Nije poznato koliko je civila bilo u zgradi u kojoj su smještene medijske kuće u trenutku napada niti je li akciju poduzela manja skupina pobunjenika ili više njih.

Protuteroristički odbor navodi da su se napadači dovezli u trima vozilima i da su bili dobro naoružani, a agencija Interfax prenosi da je u sukobu ubijeno 10 policajaca te da ih je ranjeno 20-ak. Prema izjavama očevidaca "u grad su ušli brojni pobunjenici".

Napad se dogodio samo nekoliko sati prije početka obraćanja ruskoga predsjednika Vladimira Putina naciji.

Čečenija, u kojoj živi većinsko muslimansko stanovništvo dosad je s Rusima vodila dva rata, jedan krajem devedesetih, a drugi početkom 2000.

Riječ je o drugom smrtonosnom napadu u tri mjeseca u gradu, koji uživa u mirnodopskom razdoblju od 2010. kada je na vlast došao Ramzan Kadirov, koji uživa potporu Putina.

ELENA FITKULINA
The burnt media building stands in central Grozny on December 4, 2014. Several police died in clashes with militants who attacked a traffic post in the Chechen capital Grozny and then stormed a building housing local media, Russian officials said on Thursday. AFP PHOTO/ELENA FITKULINA

ELENA FITKULINA
Fire fighters work near the burnt media building in central Grozny on December 4, 2014. Several police died in clashes with militants who attacked a traffic post in the Chechen capital Grozny and then stormed a building housing local media, Russian officials said on Thursday. AFP PHOTO/ELENA FITKULINA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:27