STRAVA IZ 1995.

VIDEO Dječak iz Srebrenice: Mladić me potapšao po obrazu i dao čokoladu. A onda mi je ubio oca

Izudin Alić je imao je samo osam godina kada je 1995. upoznao balkanskog krvnika. Kaže kako je samo jednom vidio snimku na kojoj on stoji pred Ratkom Mladićem. Nema želje da je opet pogleda
 YouTube

SARAJEVO - Plavog dječaka kojeg Ratko Mladić 12. srpnja 1995. godine u Potočarima rukom tapše po obrazu i raspituje se za njegovo ime i godine, novinari sarajevskog Dnevnog Avaza pronašli su u jednom selu u okolini Srebrenice. Zove se Izudin Alić i ne voli se, kaže, prisjećati trenutka susreta s čovjekom optuženim za najgore zločine u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Izudin kaže kako je samo jednom vidio snimku iz Potočara kod Srebrenice na kojoj on stoji pred Ratkom Mladićem te da nema želje da je ponovo vidi.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

- Ne znam jesam li bio uplašen. Znam da smo noćili u Potočarima, dedo je ponio nekog sijena na kome smo spavali te noći. Bili smo i gladni i žedni. Odjednom, kažu, ide Ratko Mladić . Ja stao i ne mrdam... On pravo meni i pita: „Koliko ti je godina?“ Velim 12, a onda me pita kako se zovem. Onome narodu kaže da budu strpljivi i da svi koji žele ostati, mogu ostati, a oni koji žele ići autobusima i kamionima bit će prebačeni do Kladnja. Znam da su nam dijelili neke čokoladice - i ja sam dobio jednu. Nitko nije vjerovao da će se poslije dogoditi strašni zločin. Ubijeni su mi otac, stric i mnogobrojna druga rodbina - ispričao je Avazu Izudin.

Izudinova majka Fatima Alić, koja se prije nekoliko godina s djecom vratila u svoje selo u okolini Srebrenice, u trenutku dolaska Ratka Mladića, stajala je neposredno pored svog sina. Sjeća se, kaže, grupe nabusitih vojnika koji su pratili Mladića kao i njegovog obećanja da nikome neće dlaka s glave faliti.

- Čak nam kaže pazite djecu, nemojte koje da se zagubi. Kaže, neka obitelji skupa idu u jedan autobus. Tko je tada znao da nam pola familije neće izvući živu glavu - prisjeća se Fatima.

Fatima i njeno četvero djece uspjeli su se 12. srpnja 1995. godine u poslijepodnevnim satima ukrcati u autobuse koji su iz Potočara prevozili žene i djecu do mjesta Kladanj. Sve vrijeme puta, kaže, strepila je za Izudina, čije vršnjake su, većinom, srpski vojnici u Potočarima odvajali od majki, a one koji bi prošli patrole bi putem skidale iz autobusa, piše Dnevni Avaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:54