MASKIRANI NEONACISTI

VIDEO: DIVLJACI IZ STOCKHOLMA OTKRILI ZAŠTO SU PRETUKLI MIGRANTE'Ovo je sramotno što se događa, brzo smo se dogovorili i rekli - sad je dosta!'

'Ovdje sam rođen, zašto bih se trebao osjećati nesigurno dok se nalazim s prijateljima'
 Screenshot/YouTube

Nogometni huligan iz Švedske otkrio je kako su se bande udružile kako bi napale migrante u Stockholmu u petak.

Oko 50 maskiranih muškaraca uletjelo je u glavni željeznički kolodvor oko 21 sat i napalo 'djecu bez pratnje' koja nisu izgledala 'švedski'.

Dijelili su letke sa sloganom 'Sad je dosta' i nagovarali druge da im se pridruže, a potom istukli nekoliko stranaca i pobjegli.

Član jedne gradske nogometne 'firme' priznao je kako je njegova grupa, DFG, odgovorna za napad. Otkrio je kako se njegova ekipa oko svega dogovorila sa svojim inače suparnicima AIK, a pridružilo im se i nekoliko huligana iz Poljske.

- O napadu smo pričali već neko vrijeme. Smatramo da policija ne radi svoj posao. Naše žene, djevojke i kćeri se ne mogu osjećati sigurno u Stockholmu tijekom noći. To je sramotno za državu poput Švedske i želimo dati do znanja da to nije u redu - kazao je anonimni član DFG-a.

Članovi DFG-a i AIK-a ljuti su suparnici i samo jednom su se prije ovoga udružili - otkrio je jedan muškarac koji nije sudjelovao u napadu. To je bilo na Euru 1992. kada su se suočili s engleskim huliganima.

Obično se sukobljavaju na sportskim događajima i zadnji put su se krvavo potukli na hokejaškoj utakmici samo 17 dana prije ovog napada.

- Ljude su istukli pred našim očima. Mladi su trčali pokušavajući se sakriti od podivljale horde. Bilo je kaotično i strašno. Većina premlaćene djece su osobe rođene i odrasle u Švedskoj. Njihova boja kose slučajno nije bila plava - kazala je Johanna Brixander, volonterka koja na željezničkoj postaji nadzire red i mir.

Assama, koji je rođen u Švedskoj, maskirani muškarac bacio je na pod, no nije ga ozlijedio. Kazao je kako ti muškarci nisu brinuli hoće li napasti dečke ili djevojke - njihov je fokus bio na boji kože i kose.

- Nisam shvaćao što se događa dok sam ležao na podu. Bilo je potpuno ludo. Djevojku mog prijatelja pošteno su izmlatili, tukli su ju dok je ležala na podu. Svi koji su imali tamnu put ili kosu bili su meta - ispričao je Assam.

Jedan član bande uhićen je jer je udario policajca u lice, a još nekoliko ih je zadržano u pritvoru. No većina ih je uspjela pobjeći.

Assam tvrdi kako ga napadi nisu prestrašili dovoljno da se ne bi opet s prijateljima nalazio na željezničkom kolodvoru.

- Ovdje sam rođen, zašto bih se trebao osjećati nesigurno dok se nalazim s prijateljima kako bi išli u kafić ili u kino u centru Stockholma - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:43