REPUBLIKANSKI IZBORI

VIDEO: 'DA NEMA IMIGRACIJE, DANAS BIH SE KANDIDIRAO ZA PREDSJEDNIKA HRVATSKE' Washington Post pobjednicom debate proglasio - Kolindu Grabar-Kitarović!

Googlao sam Grabar-Kitarović. Sigurno nisam bio jedini, piše novinar WP-a Chris Cillizza
 Reuters / EPH

WASHINGTON - Jučerašnju debatu republikanskih kandidata za predsjednika SAD-a obilježile su nove izjave kontroverznog Donalda Trumpa, ali i neobična šala guvernera savezne države Ohio, Johna Kasicha, dok je objašnjavao svoj stav o imigraciji.

- Ja vjerujem u imigraciju. Da nije bilo nje, sada bih se kandidirao za predsjednika Hrvatske, rekao je Kasich, čija obitelj vuče hrvatske korijene.

Ugledni Washington Post čak je među pobjednike debate uvrstio i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

- Zahvaljujući Kasichevoj šali da bi bio u utrci za hrvatskog predsjednika da nema imigracije u Sjedinjene Države, googlao sam Grabar-Kitarović. Sigurno nisam bio jedini, piše novinar WP-a Chris Cillizza.

Debata je inače bila obilježena pomirljivijim tonovima od prošle republikanske debate, te se većina kandidata, uključujući i Trumpa, pokušala prikazati svoju stranku prihvatljivijom svim glasačima, a ne samo stranačkoj bazi.

- Izbori su bitni ali je zajedništvo države jedino što je stvarno bitno, rekao je Kasich.

Kandidati su se po prvi put fokusirali na politička pitanja, umjesto na uzajamne napade, što je imalo negativan efekt na Donalda Trampa, čije je potpuno neznanje po pitanju odnosa s Kubom, u kojima se Marco Rubio pokazao stručnjakom.

Ted Cruz, trenutno drugi najpopularniji republikanski kandidat, napao je Trumpove ideje kao nešto što nije ‘temeljeno na stvarnosti’.

- U pravu je oko toga što su problemi. Ali njegova rješenja ne bi djelovala, rekao je Cruz.

- Treba nam predsjednik koji razumije interese nacionalne sigurnosti ove države, a odgovor nije vrištati ‘svi muslimani su loši’, kazao je Cruz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:18