UŽARENA ATMOSFERA

VIDEO: CNN OBJAVIO SIMULACIJU Pogledajte kako će izgledati rat Sj. i Juž. Koreje

CNN-ov sigurnosni stručnjak u najkraćim crtama opisao je mogući scenarij sjevernokorejskog napada
 AFP / CNN

SEUL - Nakon što je sjevernokorejska vojska u četvrtak objavila da je dobila završno odobrenje za pokretanje vojnih operacija protiv SAD-a, napetosti ne prestaju rasti.

VIDEO: OTVARAJU SE VRATA PAKLA Odobren nuklearni napad Sjeverne Koreje na SAD: Projektili su već razmješteni!

Sj. Koreja je preselila svoje projektile srednjeg dometa ‘Musudan’ na svoju istočnu obalu, postavivši ih u poziciju s koje bi najlakše mogli napasti američku vojnu bazu u Guamu.

Analitičari vjeruju kako ti projektili nisu dovoljno testirani, te kako nemaju dovoljan domet za gađanje ciljeva u kontinentalnom dijelu SAD-a, te preciznost za učinkovito gađanje vojnih ciljeva u Južnoj Koreji, Japanu ili Guamu.

Danas ujutro, Sjeverna Koreja je po drugi dan za redom zabranila ulazak južnokorejskim radnicima u zajednički industrijski kompleks Kaesong, koji se nalazi na teritoriju Sj. Koreje. U kompleksu posluju 123 južnokorejske tvrtke, koje upošljavaju 53.000 sjevernokorejskih radnika.

RASTE NAPETOST Sjeverna Koreja južnokorejskim radnicima zabranila ulazak u zajedničku industrijsku zonu

Američka vojska je kao odgovor na najnovije prijetnje započela dostavu raketnog štita u bazu u Guamu, a dok se raketni štit postavlja, Guam će od raketnih napada štititi brodovi opremljeni proturaketnim sustavima.

CNN-ov sigurnosni stručnjak u najkraćim crtama opisao je mogući scenarij sjevernokorejskog napada.

Sjeverna Koreja vjerojatno bi započela napad artiljerijskom paljbom po odabranim ciljevima u Južnoj Koreji. Artiljerijski napad bio bi popraćen iskrcavanjem desantnih postrojbi, koje bi najvjerojatnije bile ubačene na teren Južne Koreje uz pomoć podmornica.

Agenti-spavači koje je Sjeverna Koreja ubacila u Seul i druge veće gradove kontaktirat će vojsku Sj. Koreje i pružati informacije o ciljevima.

Istovremeno, Južna Koreja i SAD bi započele svoj protunapad, u kojem bi mornarica SAD-a uspostavila protuartiljerijsku paljbu po postrojbama Sj. Koreje, potom započela kampanju zračnih napada čiji bi cilj bio uništiti protuzračnu obranu i zapovjedne lokacije, kako bi uspostavili potpunu kontrolu nad zračnim prometom na poluotoku.

U roku od dva-tri dana, predviđa CNN-ov analitičar, inicijativa bi se preselila iz ruku Sj. Koreje u ruke saveznika. No, vrlo je mala vjerojatnost da će do opisanog napada uopće doći. Mnogo je vjerojatnije kako će Sjeverna Koreja izvesti ograničeni napad na jedan ili dva odabrana cilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2024 12:33