'SVETI JUDA'

VIDEO: BRITANIJA NA UDARUSUPEROLUJE Poginulo dvoje ljudi, 270.000 domova bez struje

Djevojčica (17) iz sela Hever umrla je nakon što se drvo srušilo na kuću u kojoj je spavala
 YouTube

LONDON - Jaka oluja u Britaniji, za koju se smatra da je najjača u posljednjih 10 godina, dosad je uzela dva života, više od 270 tisuća domaćinstava je bez električne energije, kaos vlada u cestovnom i željezničkom prometu, a oko 450 putnika na dva trajekta blokirano je u La Mancheu.

Djevojčica (17) iz sela Hever umrla je nakon što se drvo srušilo na kuću u kojoj je spavala. Muškarac u 50-im poginuo je pak u prometnoj nesreći, a 14-godišnjeg dječaka iz Sussexa odnijeli su valovi pokraj Newhavena.

Tisuće putnika pokušava stići do radnih mjesta, ali ih na kolodvorima blokiraju jaki vjetrovi koji su tijekom noći zahvatili Veliku Britaniju i stigli ujutro do Londona, gdje je i zračni promet privremeno prekinut.

Otkazano je 130 letova. Brojne ceste su poplavljene na jugu i zapadu zemlje. Na otoku Wright je vjetar puhao 160 km/h.

Svi privatni operateri su mijenjali ili ukidali redove vožnje vlakova zbog sigurnosnih mjera kako bi provjerili tračnice i maknuli nanose i stabla. "Jutros smo našli i oslobodili više od 40 linija vlakova nakon pada stabala na pruge i očekujemo da ćemo ih još naći", rekao je jedan dužnosnik Network Raila.

Meteorološki ured Met Office je izdao narančasto upozorenje (predzadnja razina) za jug zemlje i pozvao stanovništvo da odgodi izlaske tijekom jutra kako bi izbjeglo oluju.

U Francuskoj je jesenja oluja uskratila električnu energiju u 75.000 domova i zadržala putnike između Calaisa i Dovera radi otkazivanja trajektnog prometa, ali odvija se promet u tunelu ispod La Manchea.

Vjetar bi se mogao proširiti na sjever Francuske jačinom od 140 km/h. Francuska tvrtka za distribuciju električne energije ERDF je u nedjelju mobilizirala ekipe koje su radile u zahvaćanim područjima.

Britanski su mediji oluju nazvali "Sveti Juda", po svecu zaštitniku kojemu se vjernici obraćaju u izgubljenim slučajevima i teškim situacijama a kojega se tradicionalno slavi 28. listopada, i usporedili je s onom iz 1987. godine u kojoj je poginulo 18 osoba i oboreno oko 15 milijuna stabala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:23