OPREZ! UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

VIDEO: BOKO HARAM POBIO PUNU PROSTORIJU CIVILA 'Ovo će zadesiti sve nevjernike'

Novi video nigerijske ekstremističke skupine Boko Haram pokazuje teroriste kako ubijaju jednog po jednog civila koji leže okrenuti licem prema zemlji. Na podu je toliko trupala da pripadnici Boko Harama jedva prolaze među njima kako bi došli do novih žrtava od kojih su većina odrasli muškarci.

Na kraju videa njihov vođa objašnjava kako su ubijeni jer su bili nevjernici.

- Pod ove prostorije postao je crven od krvi, i tako će biti u svim budućim napadima na nevjernike. Od sada će ubijanje, mučenje, razaranje i bombardiranje biti naša vjerska dužnost gdje god da dođemo.

Ova video snimka poslana je novinarima prošle subote, dva dana nakon što su izbjegli seljani kazali kako su islamisti smaknuli starije ljude u dvije škole u gradu Gwoza na sjeveru Nigerije.

I posljednji je video, čini se, snimljen u školi u Bami, gradu 60 kilometara udaljenom od Gwoze.

Naime, i studenti i učenici su česte mete Boko Harama koji smatraju da je zapadnjačko obrazovanje grešno.

U videu vođa napominje da je prorok Muhamed savjetovao da zatvorenici trebaju biti zatočeni, no ne i ubijeni. Ipak, govori kako 'ovo nije pravo vrijeme da drže zatvorenike', pa će se stoga pobrinuti da pod bude natopljen grimiznom bojom njihove krvi.

Govori i kako se možda neki ubijeni i nazivaju muslimanima, no da ih Boko Haram, sunitska džihadistička skupina koja se vodi strogim šerijatskim zakonima, smatra nevjernicima.

Tisuće ljudi ubijeno je i oko 1,6 milijuna je oteto iz domova u posljednjih pet godina u napadima diljem Kameruna, Čada i Nigerije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:31