OTPUŠTENA IZ BIJELE KUĆE

VIDEO: BIVŠA TRUMPOVA SAVJETNICA SNIMILA I OBJAVILA NJEGOV POZIV, ON DIVLJAO NA TWITTERU 'Luda je! Bila je zločesta, ali ne baš pametna'

 
 REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

Bivša savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je snimku telefonskog poziva američkog predsjednika snimljenog nakon što je ona prošle godine otpuštena iz Bijele kuće.

Snimka je objavljena na američkom televizijskom kanalu NBC. Na njoj se čuje muški glas, pretpostavlja se Trumpov, koji govori kako je iznenađen što je dan ranije iz Bijele kuće otpuštena Omarosa Manigault Newman.

'Nitko mi nije ništa o tome rekao', čuje se muški glas na snimci.

Omarosa Manigault Newman uskoro će izdati knjigu svojih memoara, a u Bijeloj kući ju opisuju kao 'nezadovoljnu bivšu zaposlenicu'.

Trump je u ponedjeljak reagirao i na Twitteru, rekavši da ga je ta bivša zaposlenica počela napadati tek nakon što je izgubila posao. Dodao je da su zaposlenici o njoj i ranije govorili loše, no navodno je upravo Trump bio taj koji je zamolio šefa osoblja Johna Kellyja da se potrudi kako bi stvari s Omarosom funkcionirale.

'Luda Omarosa, koja je na Pripravniku tri puta otpuštena, sada je dobila otkaz i posljednji put. Nikad joj nije uspjelo i nikad neće. Preklinjala me za posao sa suzama u očima, a ja sam pristao. Ljudi u Bijeloj kući su ju mrzili. Bila je zločesta, ali ne baš pametna. Rijetko kad sam ju viđao, no čuo sam zbilja loše stvari o njoj. Bila je zločesta prema ljudima i konstantno je kasnila na sastanke i na posao. Kada mi je general Kelly rekao da je ona gubitnica i da stvara samo probleme, ja sam mu rekao da pokuša izgladiti stvari ako je moguće jer je ona o meni govorila samo dobre stvari, sve dok nije otpuštena', napisao je Trump na Twitteru.

Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani kaže da je Omarosa možda i prekršila zakon snimanjem privatnog razgovora s Bijelom kućom.

Manigault Newman Trumpa je upoznala još dok je bio zvijezda televizijskog reality showa 'Pripravnik', a tijekom izbora 2016. mu je bila savjetnica o pitanjima Afroamerikanaca. Zatim je počela raditi u odjelu komunikacija Bijele kuće.

'Luda Omarosa' bio je Trumpov nadimak za nju. Njezine su tvrdnje često bile dosta zabavne, a za američkog predsjednika i sramotne.

Republican presidential nominee Donald Trump's personal attorney Michael Cohen stands behind Trump as a group of supporters, plus vice presidential nominee Mike Pence and his wife Karen Pence, campaign advisor Omarosa Manigault and boxing promoter Don King, lay hands on Trump in prayer during a campaign stop at the New Spirit Revival Center church in Cleveland Heights, Ohio, U.S. September 21, 2016. Picture taken September 21, 2016. REUTERS/Jonathan Ernst - RC180CEB5020
REUTERS

U svojoj knjizi i tijekom pojavljivanja na televiziji, razotkrila je mnoge privatne razgovore i unutarnji ustroj i djelovanje nekonvencionalne uprave, no nije razotkrila neke ozbiljnije zlouporabe, i malo je vjerojatno da će takvo što učiniti. Naime, radila je u uredu za javnost, a fokusirala se na probleme afroameričke zajednice, odakle nije imala pristup nekim visokim tajnama Bijele kuće.

Reporterka BBC-a iz piše da ju je često viđala po brojnim događajima koje je organizirala Bijela kuća, no dodaje da je ta događanja često ranije napuštala ako su joj bila dosadna. Često je svoje prijatelje provodila kroz Bijelu kuću i pozivala ih onamo na kavu.

U snimci telefonskog razgovota, koja je objavljena na televiziji, čuje se kako Trumpov glas govori Manigault Newman da je vidio na vijestima da ona razmišlja o odlasku s posla te ju je upitao što se događa.

'Kelly mi se obratio i rekao mi da želite da odem', ona mu je odgovorila.

'Ne...Meni nitko nije rekao ništa o tome. Ja nisam imao pojma o tome. Kvragu. Uopće mi se ne sviđa ideja o tome da odeš', rekao je Trump.

Njezin odlazak iz Bijele kuće najavljen je 13. prosinca, a američki mediji prenose i da je tamo često kolegama išla na živce.

Objavila je i snimku na kojoj se čuje razgovor s Johnom Kellyjem, koji govori o 'ozbiljnim problemima s integritetom' koji su navodno razlog njezina otpuštanja, a spominje i to da je često koristila vladin automobil.

'Postoji nekoliko ozbiljnih pravnih propisa koji su prekršeni', rekao je Kelly i dodao: 'Ako od ovoga napravimo prijateljski raskid radnog odnosa, možeš na svoj posao u Bijeloj kući gledati kao na godinu dana služenja naciji, nakon čega nastavljaš dalje bez ikakvih problema za tvoju reputaciju u budućnosti'.

REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Kada ga je Manigault Newman pitala je li predsjednik svjestan što se događa, Kelly je na to pitanje odgovorio rekavši: 'Ne idimo tim putem. O ovome se ne raspravlja.'

Kada su ju kasnije svi pitali zašto je objavila te snimke javno, Omarosa je odgovorila da se na taj način željela zaštititi jer 'u Bijeloj kući svi lažu'.

Trump je na Twitteru napisao da je ona potpisala ugovor o tajnosti, a pretpostavlja se da bi ju takav ugovor trebao spriječiti da otkriva što se događalo na poslu. New York Times javlja da je više osoblje Bijele kuće prošle godine u travnju dobilo takve ugovore, no nije sasvim jasno koje bi bile kazne za kršenje takvih ugovora.

Omarosa sada navodi i da je Trump rasist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:51