IZVANREDNO STANJE

VIDEO: BEOGRAD POD OPSADOM 5.000 ljudi prosvjedovalo zbog gay parade, otkazane sve utakmice

Beograd je u izvanrednom stanju. Potpuno su blokirani svi drugi događaji i manifestacije. Otkazano je i odigravanje kola nogometnog prvenstva. Policija još nije dala dozvolu za održavanje Parade ponosa
Pedestrian walk past a anti-gay graffiti, reading "Stop the parade of fags", in Belgrade on September 26, 2014. Belgrade will host a Gay Pride parade on September 28 for the first time in four years after being banned for security reasons following violent protests by ultra-nationalists at the event. Ultra-nationalists and far-right groups have threatened to protest against the gay pride over the weekend, but Prime Minister Aleksandar Vucic warned that "whoever tries to provoke incidents will be very, very severely punished." AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 AFP / AFP

I nad ovogodišnjim beogradskim Gay Prideom nadvili su se tamni oblaci.

Natezanje i dvojbe hoće li Parade ponosa biti ili ne po središnjim ulicama glavnoga srbijanskog grada traju samo nekoliko sati prije početka koji je najavljen za nedjelju u 11.30 kad će se sudionici okupiti u Nemanjinoj ulici kod zgrade vlade.

Premijer Aleksandar Vučić taj će dan, prema vlastitom priznanju, biti na poslu i neće se moći priključiti šetnji “duginih štićenika”.

No, policija još nije dala blagoslov za Paradu. Naime, kako je rekao srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, Parada nije zabranjena, ali ako se procijeni da može doći do ugrožavanja sigurnosti sudionika, ali i građana te imovine glavnog grada, sve se može otkazati u posljednji tren.

Organizatori Pridea, Boban Stojanović i Goran Miletić, nadaju se najboljem, iako su ogorčeni zbog pitijskog ponašanja nadležnih.

Naime, ljuti su na veliku nesigurnost i oprez vlasti koje su još nedavno tvrdile da neće biti nikakvih problema. Poduzete su tolike mjere opreza da one plaše. Tisuće policajaca i zaštitara pazit će kolonu.

Beograd je u izvanrednom stanju. Potpuno su blokirani svi drugi događaji i manifestacije. Otkazano je i odigravanje kola nogometnog prvenstva kako bi se spriječilo okupljanje radikalnih navijača.

Šef delegacije EU u Srbiji, Michael Davenport, izrazio je nadu da će se Pride održati te pohvalio premijera Vučića koji je tamo poslao svoja četiri ministra.

Prosvjed desničara u centru Beograda

Više od pet tisuća pristaša pokreta Dveri, navijača i građana okupilo se u subotu navečer na Trgu republike u Beogradu na prosvjedu protiv održavanja Parade ponosa koja je najavljena za nedjelju. Prema pisanju Blica, centar grada je blokiran te je zabilježeno nekoliko manjih incidenata.

Prosvjednici su se okomili i na premijera Aleksandra Vučića te su mu poručili kako neće dozvoliti održavanja parade.

- Želimo promicati volju većine tj. da se parada ne održi. Ne dopustimo da privilegirana manjina utječe na život i volju većine - poručio je Boško Obradović, vođa pokreta Dveri.

Kako piše Blic , među okupljenim prosvjednicima je veliki broj svećenika. Od mnogih se moglo čuti kako govore da 'Bog nije blagoslovio gay paradu, ali jest ovaj skup'.

Dio prosvjednika htio se probiti do zgrade Vlade, gdje se odlučuje o održavanju parade, ali ih je zaustavila policija. Prosvjednici su ih zbog toga gađali petardama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 07:14