IZBJEGLI NESREĆU

VIDEO: AVION SLETIO NA POGREŠAN AERODROM Piloti se izgubili i umalo skrivili tragediju

 Screenshot

Piloti zrakoplova američkog Southwest Airlinesa uspjeli su se izgubiti i sletjeli su u krivu zračnu luku. Naime, zrakoplov koji je krenuo iz Chicaga je trebao je jučer navečer sletiti u zračnu luku Branson u jugoistočnom Missouriju. Međutim, pojavio se iznad više od deset kilometara udaljenog lokalnog aerodroma Taney – koji usto ima i bitno manju uzletno-sletnu stazu. Koliko je gusto bilo pokazuje podatak da se se zrakoplov zaustavio jedva stotinjak metara prije ruba piste. Srećom, nitko od putnika nije ozlijeđen.

Zračna luka Taney ne može primati veće zrakoplove, dvostruko je kraća od Bransona, te je Southwest Airlinesov let sretno završio samo zato što je pilot počeo naglo kočiti čim su kotači dotaknuli asfalt piste. U suprotnom, zrakoplov bi vjerojatno završio na autocesti.

Najveći problem nakon slijetanja bio je iskrcati putnike jer mali lokalni aerodrom nema dovoljno visoke stepenice prilagođene velikim zrakoplovima poput Southwestova Boeinga 737. Na kraju su morali stepenice dovesti sa Bransona, a putnici su iz zrakoplova izašli tek nakon dva sata.

Kako su putnici otkrili novinarima, pilot im je nakon slijetanja zaželio dobrodošlicu na Branson. Međutim, nekoliko minuta kasnije se ispričao.

- Dame i gospodo, žao mi je. Sletjeli smo u krivu zračnu luku - prenosi CNN riječi pilota.

Naravno, nadležno tijelo za civilno zrakoplovstvo pokrenulo je istragu, a za sada nije jasno zbog čega je došlo do pogreške jer i piloti ne žele komentirati slučaj. Ostaje nepoznato kako i kada će nasukani Boeing 737 odletjeti s male zračne luke.

Ovo je već drugi puta posljednjih mjeseci da je u SAD-u zrakoplov završio u krivoj zračnoj luci. U studenom je, naime, golemi teretni zrakoplov trebao sletjeti u vojnu bazu na jugu grada Wichite u Kanzasu, ali završili su u puno manjoj civilnoj zračnoj luci na drugoj strani grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:26