ONLINE REFERENDUM

VENECIJA JE REKLA SVOJE 89% stanovnika želi odcjepljenje od Italije i stvaranje Republike Veneto

Rezultat tog izjašnjavanja neće imati nikakve pravne ni političke posljedice, ali će poslužiti kao poziv za referendum o neovisnosti Veneta
 Marko MIščević/Cropix

RIM - Na internetskom glasovanju građana Venecije i regije Veneto 89 posto od onih koji su sudjelovali izjasnilo se za neovisnost pokrajine u izjašnjavanju koje nema pravne vrijednosti, doznaje se u petak od organizatora.

Prema podacima objavljenim u petak navečer u Trevizu, sudjelovalo je 2.360.235 osoba ili 73 posto regionalnog biračkog tijela. Virtualni referendum je mobilizirao birače, ali na službenom proglašenju rezultata se okupilo tek nekoliko stotina ljudi u Trevizu, od kojih su mnogi nosili zastavu Serenissime, Mletačke Republike.

S "da" se izjasnilo 2.102.969 osoba, ili 89 posto, a s "ne" 257.276 ili 11 posto, precizirali su organizatori referenduma koji predlaže odcijepljenje regije od ostatka Italije.

Izjašnjavanje su organizirali aktivisti lokalnih stranaka i organizacija okupljeni u odbor nazvan Plebiscito.eu koji žele da se buduća država zove Republika Veneto. Rezultat tog izjašnjavanja neće imati nikakve pravne ni političke posljedice, ali će poslužiti kao poziv za referendum o neovisnosti Veneta.

Predsjednik te talijanske regije Luca Zaia je ocijenio da Rim 'uvijek misli da je na čelu carstva i smatra nas periferijom tog carstva'.

- Imamo osjećaj da smo dobri samo za plaćanje poreza, rekao je Zaia, guverner pokrajine koja plaća 71 milijardu eura poreza Rimu, 21 milijardu više od onoga što dobiva.

- 85.000 stanovnika Veneta ostalo je u krizi bez posla i želja za odcjepljenjem sve je jača. Revolucije se rađaju iz gladi, a mi smo sada gladni. Venecija sada može pobjeći - kazao je Luca Zaia.

Za organiziranje referenduma potrebno je odobrenje regionalnog vijeća kako bi ga podastrijeli parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:47