USS HORNET

VELIKO OTKRIĆE NA DNU PACIFIKA Pronađena olupina legendarnog američkog nosača aviona, koji je sudjelovao u prijelomnim trenucima Drugog svjetskog rata

 
USS Hornet
 Profimedia, Alamy

Posljednje počivalište jednog od najpoznatijih brodova Drugog svjetskog rata, USS Horneta, konačno je poznato. Istraživački brod R/V Petrel u utorak je objavio senzacionalno otkriće s dna Pacifičkog oceana.

Hornet je bio zadnji veliki američki nosač aviona potopljen u sukobima s japanskom mornaricom, a u svojoj kratkoj ali burnoj službi sudjelovao je u nekoliko prijelomnih trenutaka rata na Pacifiku.

Posada Petrela otkrila je olupinu prošli mjesec, nedaleko od Solomonskih otoka, gdje je potonuo nakon bitke za otočje Santa Cruz u kolovozu 1942. Uništenih motora i nagnut na desno nakon sukoba s japanskim brodovima, Hornet je napustila većina posade prije konačnog potapanja.

U svojoj potrazi, koristili su se navigacijskim podacima s drugih američkih ratnih brodova, i izračunali područje na kojem bi se mogao nalaziti. Već pri prvom zaranjanju robotske sonde, na dubini većoj od pet kilometara, otkrili su olupinu s registracijom CV-8 - USS Hornet.

Hornet je najpoznatiji po svojem sudjelovanju u “Doolittleovom napadu” - odvažnom planu odmazde protiv Japana nakon napada na Pearl Harbour. Potpukovnik James Doolittle prilagodio je 16 bombardera B-25 za lansiranje s nosača aviona i uspio bombardirati Tokio. Iako napad nije počinio veliku materijalnu štetu, imao je velik utjecaj na moral s obje strane bojišnice.

Brod je sudjelovao i u bitci za Midway, za koju povjesničari smatraju da je označila prekretnicu u ratu. Američki nosači Hornet, Yorktown i Enterprise, uništili su tri od četiri najveća japanska nosača aviona, udarac od kojeg se Japan nije oporavio do kraja rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:32