LUK PRIJEPORA

Veliko istraživanje odlučno razriješilo mega debatu u Španjolskoj: ‘Kleknite, mrzitelji luka!‘

U tradicionalno jelo ‘tortilla de patatas‘, neki dodaju i luk, a istraživanje je pokazalo da upravo tu verziju Španjolci preferiraju
Španjolski omlet 'tortilla de patatas'
 Aurelio Flrez/Alamy/Alamy/Profimedia

U jednom od rijetkih trenutaka nacionalnog jedinstva, neviđenom još otkako je izvjesni britanski chef iznio ideju o dodavanju 'chorizo' kobasice u 'paellu' (španjolsko nacionalno jelo od riže), Španjolska se ujedinila kako bi dala odgovor na jedno od najstarijih pitanja koje izaziva silne podjele i uznemirenost, piše Guardian.

U barovima više neće izbijati svađe među prijateljima te članovima obitelji i susjedima okupljenima oko stola. Chefovi, gastro-kritičari i kuhari amateri mogu odahnuti jer se velika većina Španjolaca izjasnila da im je draža tortilja s krumpirima i lukom (španj. 'tortilla de patatas con cebolla')

Naime, u srijedu je El Mundo objavio rezultate velikog istraživanja o skromnom, ali obožavanom španjolskom omletu koje je oduševilo obožavatelje luka, a one koji luk ne vole ostavilo s "lošim okusom u ustima".

Skoro 3/4 ljudi za luk!

Španjolci su skoro jednoglasno odlučili: 72,7 posto ispitanih voli luk u tortilji, 25,3 posto ne voli, a 1,9 posto je neodlučnih.

Ova je tema prelazila i sve stranačke granice u zemlji čija je politika izrazito fragmentirana i polarizirana.

Među onima koji podržavaju Španjolsku socijalističku radničku stranku, 73,2 posto zalažu se za luk, baš kao i 72,1 posto onih koji podržavaju konzervativnu Narodnu stranku. Luk u tortilji odobrava i 69,4 posto podržavatelja krajnje desne stranke Glas, 65 posto podržavatelja krajnje lijeve stranke Podemos i 74,1 posto onih koji su glasali za Građansku stranku desnog centra koja je na prošlim izborima osvojila priličan broj glasova.

Žene malo više preferiraju luk od muškaraca (73,3 prema 72,2 posto), dok je taj dodatak tortilji omiljen za 65,8 posto onih u dobi između 18 i 26 godina i za 75 posto onih u dobi između 45 i 64 godina.

U objavi na Twitteru iz koje se može iščitati zapaljivost ove teme, urednik El Munda, Gonzalo Suárez, je napisao: 'Sve što tražim je da pobjedu prihvatite sportski, a poraz stoički.'

No neki na društvenim mrežama nisu mogli sakriti svoje razočaranje.

'Tortilla de patatas s lukom nije tortilla de patatas - to je tortilja s raznim dodacima', kažu jedni.

'Kleknite, sincebollistas! (protivnici luka, prev.)', kazali su drugi.

Pizza i ananas

Neki su krenuli poticati medije da odvagnu koliko je ananasu mjesto na pizzi.

Tu i tamo našao se i koji glas razuma koji je rekao: 'Moramo naučiti kako slušati i razumjeti protivnike luka. Brexit i Trump dogodili su se zbog manje važnih razloga.'

2018. godina vijeće grada Betanzosa - općine u Galiciji čije se 'tortillas de patatas' smatraju jednima od najboljih u zemlji - sugeriralo je da bi oni koji se s tim jelom prijavljuju na ovogodišnje natjecanje, trebali koristiti samo krumpire, jaja i sol.

Oni koji vole luk u tortilji, nisu iznenađeni ovakvim rezultatima glasanja.

Za Teresu Cuerda, koja se priprema za ručak u Casa Dani, poznatom tortilja restoranu u Madridu koji su ona, njezina sestra i šogor otvorili 1991. godine, rezultati ispitivanja su tek potvrda stare i poznate istine.

'Tortilja s lukom je u Casa Dani uvijek bila popularnija nego ona bez luka', kaže Cuerda. 'Rekla bih da oko 90 posto naših gostiju želi tortilju s lukom.'

A restoran koji dnevno u prosjeku napravi između 300 i 400, a preko vikenda i do 700 tortilja, zasigurno poznaje ukus svojih gostiju.

Tortilje su ukusnije

'Mislim da su tortilje s lukom ukusnije jer ih taj luk čini sočnijima', kaže Cuerda.

'No taj luk u tortilji zapravo i ne primjećujete jer on ne dominira jelom. To je vrlo nježan okus zbog posebne vrste luka koju koristimo. Ima puno ljudi koji ne vole luk, no vole našu tortilju s lukom.'

Tajna dobre tortilje je, kaže, korištenje kvalitetnih sastojaka i razmišljanje o tome kakav omlet želite napraviti. Neki Španjolci preferiraju čvršće omlete, dok drugi žele mekša jaja s konzistencijom 'tek probijene brane'.

'Nisu svi krumpiri isti, kao ni sva jaja i luk. Neka jaja, na primjer, sadrže previše vode. Mi smo 30 godina tragali za najboljim namirnicama za tortilje koje radimo.'

I luk i krumpiri moraju se popržiti i dobro promiješati, kaže Cuerda. No čak i tada, čak i s najboljim namirnicama niste posve sigurni da će sve uspjeti.

'Potrebna vam je i jako dobra tava i dobra ruka', kaže. 'No naravno, i dobar kuhar igra vrlo važnu ulogu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 01:16