HTJELI ZATAJITI NESREĆU

VELIKI UDARAC ZA RUSKU AVIJACIJU 'Srušio im se MiG-29 na povratku iz Sirije, pao je u blizini nosača aviona u Sredozemnom moru'

Ilustracija: Indijski MiG-29K slijeće na nosač zrakoplova INS Vikramaditya
 CC

Ruski mornarički MiG-29KR srušio se u Sredozemno more tijekom vojnih operacija s ruskog nosača zrakoplova Admiral Kuznjecov u nedjelju poslijepodne, piše ugledni američki časopis za vojnu avijaciju Combat Aircraft.

Magazin se poziva na vlastite pouzdane izvore, te tvrdi kako je MiG pao u more nedaleko od nosača na povratku s misije iznad Sirije. Olupina je već izvađena iz mora, kao i pilot, no nije poznato je li preživio pad.

Zrakoplov je bio KUBR verzija, dvosjed, u sklopu 100. nezavisne mornaričke zrakoplovne regimente, jedan od četiri na Admiralu Kuznjecevu.

Slanje Admirala Kuznjeceva u Sredozemno more trebalo je poslužiti i za testiranje novih MiG-29KR/KUBR verzija, kao i moderniziranih Suhoj Su-33 mornaričkih lovaca.

Rusi su o ovom incidentu progovorili tek nakon što su mediji izvijestili o svemu. Ministarstvo obrane je potvrdilo da je avion pao, tvrde da je do nesreće, suprotno izvješću Combat Aircrafta, došlo po polijetanju s Admirala Kuznjecova. Pilot je navodno spašen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:25