ZRAKOPLOV BIO VAN KONTROLE ČAK 18 MINUTA!

VELIKI PREOKRET U ISTRAZI Vodeći hrvatski stručnjak za nesreće: Moguće je da je Airbus pao zbog napada terorista!

Kontrola leta podigla je uzbunu nakon je letjelica nestala s radara, a samo nekoliko minuta kasnije francuski je vojni zrakoplov, poslan da istraži problem, locirao je srušeni Germanwingsov Airbus A320, potpuno uništen u planinama.
 AFP/Francuski MUP

Jutros je nastavljena istraga tragične nesreće zrakoplova Germanwings. Iako se jučer vjerovalo kako je avion na letu #4U9525 iz Barcelone za Düsseldorf padao točno osam minuta, francuska ministrica prometa Segolene Royal demantirala je tu informaciju, javlja Independent . Zrakoplov je bio izvan kontrole punih 18 minuta, otkrila je ministrica!

- Ključne informacije o nesreći bit će zapis iz crne kutije kokpita. Događanja s pilotom i kopilotom između 10.30 i 10.31 otkrit će razloge tragedije - objasnila je Royal.

Kontrola leta podigla je uzbunu nakon što je letjelica nestala s radara, a samo nekoliko minuta kasnije francuski je vojni zrakoplov, poslan da istraži problem, locirao jesrušeni Germanwingsov Airbus A320, potpuno uništen u planinama. U akciji spašavanja i pretraživanja sudjeluje preko 350 vatrogasaca i 300 vojnika, specijaliziranih za misije u planinama.

Svjedoci nesreće navode kako su čuli eksploziju nakon koje se pojavio dim, javlja Euronews . Istražitelji su jučer pronašli jednu od crnih kutija. Svaki zrakoplov ima dvije, jedna bilježi zbivanja u kokpitu, a druga podatke o letu. Reuters javlja kako je riječ o 'pilotskoj' crnoj kutiji koja je djelomično oštećena.

- Bez obzira na oštećenje, crna će kutija biti koristan izvor informacija za otkrivanje detalja nesreće. O mogućim uzrocima pada zrakoplova ne želim nagađati, neka istražitelji rade svoj posao. Terorizam nije isključen, ali nije ni glavna teorija, izjavio je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u razgovoru za Radio RTL.

Francuski premijer Manuel Valls tvrdi kako 'u ovom trenutku niti jedna mogućnost ne može biti odbačena'. Teoriju o mogućem terorističkom napadu za Jutarnji list iznio je i bivši hrvatski glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Dinko Vodanović, koji sa zanimanjem prati pristizanje novih informacija o nesreći u južnoj Francuskoj. Rekao nam je kako je izuzetno iznenađen i zbunjen prvim vijestima.

- Naravno da je rano bilo što reći o mogućim uzrocima. No, prve informacije s terena su vrlo nelogične. Nije jasno zašto je pilot odlučio naglo smanjiti visinu leta s jedanaest na svega dvije tisuće metara. O tome je izvijestio kontrolni toranj, nakog čega se više nije javljao. Sve to zajedno nema smisla, jer takav zrakoplov i uz otkazivanje motora može dosta dugo letjeti, tako da će biti stvarno zanimljivo vidjeti što se doista dogodilo. Osobno, ne bih isključio mogućnost terorizma - rekao nam je Vodanović.

Hollande, Merkel i Rajoy stigli na mjesto pada zrakoplova

SEYNE-LES-ALPES - Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu su stigli zajedno helikopterom u francuske Alpe gdje je u utorak zrakoplov Germanwingsa udario u planinu pri čemu je poginulo svih 150 putnika i članova posade, a po dolasku dvoje državnika pridružio im se i predsjednik španjolske vlade Mariano Rajoy.

Rajoy se pridružio Hollandeu i Merkel u mjestu Seyne-les-Alpes, gdje su francuski istražitelji postavili stožer koji upravlja potragom u obližnjem kanjonu gdje se srušio zrakoplov Germanwingsa.

Troje čelnika zahvalilo je pripadnicima timova koji pretražuju mjesto nesreće, očekujući susrete s rodbinom žrtava nesreće.

Mariano Rajoy, Angela Merkel i Francois Hollande, photo: AFP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:27