FILMSKI STIL PLJAČKI

VELIKI POVRATAK BANDE PINK PANTHER Oni su iznimno hrabri i nevjerojatno drski. I sve ih je više i više na slobodi

Nedjelja prijepodne u elitnom hotelu Carlton na jednako elitnoj Azurnoj obali, točnije u samom središtu njezina luksuznog turizma - gradu Cannesu. U predvorju hotela, koji se nalazi na prestižnoj promenadi Croisette, gosti već dulje vrijeme mogu gledati prikladnu izložbu skupocjenog dragog kamenja koju je postavio Lev Leviev, jedan od najuglednijih draguljara na svijetu. Nedjeljna idila odjednom je nasilno prekinuta - u predvorje ulijeće naoružani i maskirani napadač, stavlja dragulje u aktovku i nakon kratkog vremena nestaje u nepoznatom smjeru. Rezime pljačke? Oko 100 milijuna eura u dragom kamenju.

Pljačka o kojoj su izvijestili svjetski mediji, druga najveća takva u povijesti Francuske, odmah je svojim stilom i metodom podsjetila na bandu Pink Panther, labavo povezanu mrežu pljačkaša dragulja koji neobičnim akcijama diljem svijeta još od 1999. godine bacaju u očaj Interpol i ostale međunarodne organizacije za borbu protiv kriminala.

Bijeg u filmskom stilu

Organizacija koja je svoje ime dobila po kultnoj filmskoj franšizi u kojoj se Peter Sellers kao nespretni inspektor Clouseau bori protiv bande pljačkaša dragulja, ima, prema procjeni europskih detektiva, oko 60 članova, od kojih su većina podrijetlom s Balkana, a jezgra iz koje je organizacija nastala je iz Crne Gore. Analitičari pljačku u Cannesu sad povezuju s njom, ali i s još jednim prošlotjednim događajem - spektakularnim bijegom 34-godišnjeg Milana Poparića, člana te bande, iz zatvora u Švicarskoj.

Poparić, državljanin BiH, služio je u švicarskom gradu Orbe zatvorsku kaznu od sedam godina zbog oružane pljačke počinjene 2009. Dok je prošli četvrtak bio u šetnji po zatvorskom dvorištu, dvojica njegovih suradnika provalila su s dva vozila kroz žičanu ogradu zatvora. Počeli su pucati na stražare iz AK-47, kalašnjikova, i stvorili kaos u kojemu su Popariću i još jednom zatvoreniku dodali ljestve kako bi ovi preskočili ogradu. Nakon toga je jedno od vozila dignuto u zrak, a drugim su Poparić i njegovi pomagači pobjegli, i to vjerojatno prema Francuskoj čija je granica udaljena tek oko 15 kilometara. Zajedno s Poparićem je pobjegao i Adrian Albrecht (52). Bijeg nije bio nimalo sofisticiran, ali izveden je u pravom filmskom stilu kao i sve akcije Pink Panthera koje su odreda drske i u svojim pomalo sumanutim planovima računaju na faktor iznenađenja.

Ljubitelji filmova?

- To nije bijeg, nego prava invazija na zatvor, koju je organizirala očito teško naoružana banda - rekla je novinarima Béatrice Métraux, šefica odjela zaduženog za nadzor zatvora na razini lokalne samouprave. Metraux je pojasnila da su zatvorski čuvari u šoku, da su bili naoružani pištoljima koji su preslaba obrana od rafalne paljbe iz kalašnjikova te da je jedan od čuvara morao zatražiti psihološku pomoć. Zanimljivo, glasnogovornik policije u Vaudu, kantonu u kojemu se nalazi zatvor iz kojega je Poparić pobjegao, izjavio je da bjegunci ne predstavljaju veliku opasnost za civile jer “ubojstva nisu uobičajena metoda Pink Panthera”.

Je li moguće da je Poparić samo nekoliko dana nakon bijega iz zatvora izveo pljačku u Cannesu? Neki mediji uopće ne sumnjaju u to, navodeći kako je upravo Bosanac mogući pljačkaš te kako je prevelika koincidencija činjenica da se upad u Carlton dogodio par dana nakon njegova bijega. Mediji pišu i o tome kako je Poparićev bijeg samo nastavak nekoliko prethodnih u kojima se na slobodi našlo još nekoliko osuđenih članova Pink Panthera. Sredinom svibnja iz zatvora u francuskom gradu Bois-Mermetu pobjegla su dva neimenovana člana Pink Panthera - 45-godišnji Srbin i 47-godišnji Francuz. Također su imali saveznike izvana, a s njima su pobjegla još tri zatvorenika.

Banda Pink Panther svoje ime nije dobila samo zato što se bave pljačkom dragulja kao i njihovi kolege iz spomenutog filma, nego zato što koriste i njihove konkretne metode. Britanska je policija, naime, svojedobno u akcijama protiv bande otkrila dijamante skrivene u velikim kutijama krema za lice - isti detalj koji se pojavljuje u filmu Blakea Edwardsa “Povratak Pink Panthera” iz 1975. godine. Kada bismo se malo zaigrali, mogli bismo pomisliti da je netko u bandi pasionirani ljubitelj filmova jer je pljačka u Cannesu bila nova referenca na još jedan filmski klasik. Hotel Carlton u Cannesu, naime, jedno je od mjesta radnje filma Alfreda Hitchcocka “Uhvatiti lopova” iz 1955. u kojemu Cary Grant glumi - a koga drugog nego pljačkaša dragulja. Oni malo prozaičniji analitičari ipak ističu da je ime Pink Panther pljačkašima dala policija.

Prepoznatljiv potpis

Kako bilo, i ova pljačka u Cannesu ima prepoznatljiv potpis bande koja voli brze i hrabre akcije. Tako su se 2007. dva člana bande zabila automobilima kroz izlog prodavaonice dragulja u jednom šoping-centru u Dubaiju. Sama pljačka trajala je manje od minute, a banditi su pobjegli s plijenom vrijednim 11 milijuna eura. Te iste godine dva člana Pink Panthera provalila su u draguljarnicu u Tokiju, poprskali prodavačice suzavcem i za manje od 30 sekundi pobjegli s plijenom vrijednim 2,1 milijun eura. Poslije su za tu pljačku uhićeni i optuženi Radovan Jelušić i Rifat Hadžiahmetović, obojica crnogorski državljani. Jelušić je lani izručen Crnoj Gori gdje mu se treba suditi zbog pljačke u Tokiju, a kada je uhićen 2010. u Italiji, putovao je s krivotvorenom hrvatskom putovnicom. Još jedna živopisna pljačka Pink Panthera dogodila se u prosincu 2008. u Parizu. Tamo su četiri člana bande, maskirani u žene, uletjeli u draguljarnicu Harry Winston i pobjegli sa oko 100 milijuna dolara plijena. Kada su 2005. orobili draguljarnicu u Saint-Tropezu, pobjegli su gliserom. I tako redom.

Ratni veterani

Operirali su diljem svijeta i, prema procjenama Interpola, dosad ukrali dragog kamenja i slične robe u vrijednosti od 500 milijuna dolara. Prema jednoj procjeni objavljenoj u američkim medijima, počinili su oko 200 pljački draguljarnica diljem svijeta. Interpol je procjenjivao da organizacija ima nekoliko stotina članova, no u posljednje vrijeme prevladava teorija prema kojoj ih je oko 60, ali pri pljačkama uvijek surađuju s lokalnim kriminalcima. Prema jednoj teoriji objavljenoj svojedobno u New Yorkeru, jezgra organizacije sastavljena je od pripadnika mafijaškog klana s Cetinja, koji se s vremenom širio na kriminalce iz Srbije i BiH.

New Yorker je u svojoj analizi kriminalne mreže iz 2010. naveo nekoliko imena mogućih vođa “ganga” i ustvrdio kako je riječ o ratnim veteranima s područja bivše Jugoslavije.

Iako su Švicarci nakon nedavnog Poparićeva bijega tvrdili da ubojstva nisu “stil” Pink Panthera, jasno je kako je mreža u kontaktu i bliskoj suradnji s opasnim krijumčarskim lancima koji od ubojstava nimalo ne prezaju. Kako tvrdi New Yorker, operativni dio posla obavljaju Balkanci, ali preprodaja ukradene robe obavlja se preko ljudi koji dolaze iz Italije, Nizozemske i Izraela.

Cannes, osim glumaca, jako vole i lopovi

Cannes je domaćin poznatoga filmskog festivala koji se održava svake godine u svibnju, a ove su se godine na festivalu, koji ugošćuje celebrityje iz cijeloga svijeta, dogodile dvije pljačke dragog kamenja. Prvo je iz hotelske sobe zaposlenika švicarske draguljarske tvrtke Chopard nestalo dragog kamenja u vrijednosti od oko 777.000 eura, a potom je tjedan dana kasnije nestala ogrlica s dragim kamenjem koju je izradio švicarski draguljar De Grisogono, vrijedna gotovo dva milijuna eura. Krađa ogrlice dogodila se na jednom partyju u hotelu.

U hotelu Carlton, koji je u nedjelju bio poprište pljačke, bilo je takvih slučajeva i u prošlosti. U kolovozu 1994. pljačkaš je upao u draguljarnicu u sklopu hotela baš dok se zatvarala i odnio drago kamenje vrijedno gotovo 60 milijuna eura. ( G. An.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:33