ETIČKA DILEMA

VELIKA SVAĐA U AMERICI, UKLJUČILI SE I RUSI Treba li Apple policiji dati tajne podatke s iPhonea s kojim su komunicirali teroristi?

SAN BERNARDINO, CA - DECEMBER 04: Law enforcement officials continue their investigation around the Ford SUV vehicle that was the scene where suspects of the shooting at the Inland Regional Center were killed on December 4, 2015 in San Bernardino, California. Police continue to investigate a mass shooting at the Inland Regional Center in San Bernardino that left at least 14 people dead and another 17 injured on December 2nd. Joe Raedle/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 JOE RAEDLE/AFP/DMV / 2015 Getty Images

U sporu Applea i američkog pravosuđa o otvaranju pamernog telefona terorista iz San Bernardina na stranu pravosuđa dosad su stali više od polovice građana (anketa Wall Street Journala) i Bill Gates, vlasnik Microsofta, a na stranu Applea Google, WhatsApp i Facebook. Apple pod izgovorom o zaštiti privatnosti ne želi otvoriti telefon da policija sazna informacije o razgovorima i porukama koje su s njega komunicirane. Jedan od Appleovih argumenata je tvrdnja da bi to onda mogli od njih tražiti i totalitarni režimi

Na stranu Applea stali su i ruski tehnološki disidenti, braća Durov. Braća Pavel i Nikolaj Durov bili su poznati kao osnivači ruskog Facebooka iz 2006 godine nazvanog VKontakt. U jeku sukoba u Ukrajini 2013. godine odbili su ruskom režimu dati podatke o računima ukrajinskih političara na njihovom servisu. Zaključivši da je vrag odnio šalu uspjeli su prodati kompaniju za 300 milijuna dolara i pobjeći u Europu. Razmjenjujući međusobno kodirane poruke došli su na ideju da razviju kodiranu mrežu poruka koju su nazvali Telegram. Ovih su dana objavili da su skupili 100 milijuna korisnika.

Zanimljivo je da se braća Durov još uvijek donekle skrivaju. Zajedno s braćom iz Rusije je otišlo petanestak inženjera, koji Telegram vode iz nekoliko gradova u smještaju koji iznajmljuju putem Airbnba. Pretpostavlja se čak da ne ostaju dugo na jednom mjestu. U napadu u San Bernardinu u prosincu prošle godine poginulo je 14 Amerikanaca, a 22 su teško ranjena. Pretpostavlja se, ne može se znati sve dok se telefon ne otvori, da su se napadači, bračni par Syed Rizwan Farook i Tashfeen Malik koordinirali putem iPhone poruka.

Prema posljednjim vijestima, Ministarstvo pravosuđa zahtijeva od Applea da otvori ne samo njihove, nego ukupno devet pametnih telefona, koji su pripadali počiniteljima u drugim slučajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:08