OPASNOST OD ZARAZE

VELIKA PANIKA U TEKSASU Prvi Amerikanac koji je obolio od ebole bio je u kontaktu s djecom!

 AFP

Teksaški guverner Rick Perry je potvrdio da je prvi američki pacijent kojem je dijagnosticirana ebola, a koji se sad nalazi u teškom, ali stabilnom stanju, bio u kontaktu s djecom prije nego je pokazao prve simptome bolesti.

Liječnici vjeruju da djeca nisu zaražena virusom, ali svi koji su povezani s ovim slučajem su pod liječničkim nadzorom.

Pacijent se u bolnicu u Dallasu prijavio prije nekoliko dana i tada liječnici nisu prepoznali simptome bolesti premda im je muškarac navodno kazao da je upravo stigao iz Liberije. Unatoč tome, liječnici su mu dali samo antibiotike.

Identitet zaražene osobe nije poznat, ali je potvrđeno da je muškarac bio u posjeti svojoj obitelji u Sjedinjenim Državama.

Vlasti rade na tome da identificiraju bilo koga tko je bio u kontaktu sa zaraženim čovjekom otkad je stigao iz Liberije i da sve takve osobe stave u karantenu.

Dosad je nekoliko zaraženih osoba u strogo kontroliranim uvjetima posebnim avionima iz Afrike prebačeno na tretman u Ameriku.

U Atlanti su dvije zaražene osobe tretirane eksperimentalnim lijekom. Oboje su se oporavili i pušteni su iz bolnice. Jedan zaraženi humanitarac, koji je radio s bolesnima u Monroviji je pušten iz bolnice u Nebraski prošlog tjedna. Liječnik koji je radio za Svjetsku zdravstvenu organizaciju u Sijera Leoneu još uvijek je hospitaliziran u Emoryu. Peti Amerikanac, koji je imao dvojno državljanstvo Liberije i SAD-a, umro je u Monroviji u srpnju.

Ebola se trenutno širi u zemljama zapadne Afrike Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, a dosad je odnijela više od 3,000 života. Manje epidemije su se pojavile u Nigeriji i Senegalu.

WHO: Od ebole dosad umro 3.338 osoba

ZAGREB - Broj mrtvih u dosad nezabilježenoj epidemiji ebole u zapadnoj Africi dosegao je 3.338 osoba od 7.178 zaraženih, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dok se pojavila prva osoba kojoj je dijagnosticirana ebola u SAD-u i prvi slučaj uopće izvan Afrike, javljaju u srijedu agencije.

WHO je dodala da je broj novih slučajeva pao drugi tjedan zaredom, ali je upozorila da se iz toga ne smiju odmah iščitavati dobre vijesti jer je moguće da postoji i određeni broj neprijavljenih slučajeva. Brojke WHO-a odnose se na 28. rujna.

Svjetska zdravstvena organizacija je dodala da će najmanje 1.500 eksperimentalnih doza cjepiva protiv ebole biti spremno za korištenje u ispitivanjima početkom sljedeće godine i kaže kako se ne smije kasniti.

"Ništa ne smije usporiti taj proces", kaže WHO. "Ta se cjepiva mora učiniti dostupnima što je prije moguće, u dovoljnim količinama, kako bi se zaštitili najizloženiji zdravstveni radnici i preokreno tijek epidemije".

Inicijalna ispitivanja već su počela a rezultati o sigurnosti, učinkovitosti i dozama očekuju se u studenom ili prosincu. Šire studije u zapadnoafričkim zemljama trebale bi početi između siječnja i veljače. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:43