BURA KOD SUSJEDA

Velika izborna krađa: Nikolić tvrdi da je za Tadića glasalo POLA MILIJUNA mrtvih Srba!?

Nikolić je pozvao Republičku izbornu komisiju da poništi izbore i najavio demonstracije ili čak mogući bojkot drugog kruga predsjedničkih izbora 20. svibnja
 AP Photo/Darko Vojinović

Srpska napredna stranka (SNS) Tomislava Nikolića optužila je Borisa Tadića za krađu čak 500.000 glasova, odnosno dodavanje mrtvih ili nepostojećih glasača u birački popis. Nikolić je pozvao Republičku izbornu komisiju da poništi izbore i najavio demonstracije ili čak mogući bojkot drugog kruga predsjedničkih izbora 20. svibnja, zazivajući novo “događanje naroda” poput onoga u listopadu 2000., kad je srušen Slobodan Milošević u nasilnim demonstracijama, također zbog sumnje u izbornu krađu.

- Vidjet ćemo hoće li biti drugog kruga predsjedničkih izbora. Očekujem prosvjede jer je to onaj isti narod koji je demonstrirao 2000., iako tada, za razliku od danas, nije bilo dokaza da su izbori pokradeni - poručio je Nikolić.

Listići iz Poljske

- Sve sam sigurniji da u drugom krugu nikad nisam izgubio izbore - izjavio je Nikolić, koji je dva puta gubio od Tadića u drugom krugu. Najavio je da će o tome razgovarati s veleposlanicima Rusije i SAD-a, predstavnicima EU, OESS-a i Vijeća Europe. Nije važno to što su prošli svi rokovi za žalbu jer “krađa izbora je kao ratni zločin” i ne može ući u zastaru.

Tadić je odbacio sve optužbe, a analitičari i organizatori izbora ne vjeruju da je bilo većih nepravilnosti. Iako su na svakom izbornom mjestu bili promatrači Nikolićeve Srpske napredne stranke, svi su uredno potpisali da su izbori prošli regularno i nije bilo nikakvih nagovještaja o nezakonitostima sve dok Nikolić u četvrtak ujutro nije pred kamere donio punu vreću listića, navodno bačenih u kontejner za smeće u nekom vojvođanskom gradu. SNS smatra da im je pokradeno 15 posto glasova tako što su pravi listići bačeni i zamijenjeni lažnima, koji su, tvrdi, tiskani u Poljskoj.

Naglo se predomislio

Nikolić nije navodnu krađu glasova prijavio ni policiji ni Republičkoj izbornoj komisiji, predstavnici njegove stranke u RIK-u u srijedu navečer digli su ruke za odluku o proglašenju izbora regularnima, da bi Nikolić sljedeće jutro svog protukandidata optužio za izbornu krađu ogromnih razmjera. Rekao je da je podnio kaznenu prijavu zbog izborne krađe, a državno tužiteljstvo jučer je objavilo da je od policije zatražilo provjeru listića koje je u četvrtak javno predstavio SNS.

- Neću se smiriti dok ovo ne istražimo - poručio je jučer Nikolić. Ponovio je da razmišlja o bojkotu izbora. - Ako bude izbora, morat ćete izvesti komšije, rođake, prijatelje! Ovaj put ćemo ići s našim listićima, sjedit ćemo na mjestima na kojima se broje da sami pokupimo svoje brojke, da objavimo svoj rezultat, točan, a oni ako imaju neki svoj lažan, ući ćemo u velike sukobe - zaprijetio je.

Miloševićeva ostavština

Ministar policije i predsjednik SPS-a Ivica Dačić rekao je da vjeruje da je bilo nepravilnosti, kakvih ima posvuda, i na tim se mjestima izbori ponavljaju, no u veliku krađu ne vjeruje niti misli da bi izbore trebalo ponoviti.

Dačić je izjavio kako mu ne pada na pamet “da ikad više u životu sudjeluje u izbornoj krađi”. I njega sve ovo podsjeća na 2000., ali i 1996., kad je Milošević poništio pobjedu opozicije na lokalnim izborima. - Ovo mi sliči na DOS (Demokratska opozicija Srbije koja je na čelu sa Zoranom Đinđićem srušila Miloševića, op.a.), a DOS mi se smučio. Ako netko misli da sada treba ponavljati 5. listopada, muka mi je više od toga. Ja ne znam što nam je dobro donio taj 5. listopada - istaknuo je socijalist Dačić, govoreći o datumu masovnih demonstracija kad je srušen Milošević.

Povratak nepoštenja

Osim desničarskih “Dveri” koje su ostale ispod praga na parlamentarnim izborima, prvi je sumnju u regularnost izbora izrazio lider vojvođanskih Mađara Isztvan Pastor, koji je u srijedu upozorio da su on i njegova stranka ostali bez 30.000 glasova u roku od 48 sati: prvo je Republička izborna komisija objavila da je on kao predsjednički kandidat osvojio 91.400 glasova, da bi taj broj pao na 63.262 glasa. Dosadašnji Tadićev koalicijski partner Mlađan Dinkić (Ujedinjeni regioni Srbije) je izjavio da su ovi izbori bili najsumnjiviji od onih 2000.

Analitičari kažu da 500.000 glasova nisu igla u plastu sijena pa da se provuku a da to nitko ne primijeti četiri dana. Direktor CESID-a Marko Blagojević istaknuo je kako je neobično da pokraj 50-60 ljudi koji kontroliraju izbore na svakom biračkom mjestu promakne prevara takvih razmjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:47