STRUČNJACI: 'LAŽE!'

VELIKA ISPOVIJEST BIVŠE ŽENE ŠEFA ISIS-a 'Nikako ne razumijem kako brižan otac i samozatajan tip može postati najgori terorist na svijetu'

'Pobjegla sam od njega. Bila sam trudna, ali to mu nisam rekla. Nikad ga nisam voljela'
 Reuters, youtube screenshot

Dopisnik švedskog Expressena s Bliskog istoka uspio je doći do bivše žene Abu Bakra al-Bagdadija koje je otvorila dušu i bez dlake na jeziku opisala kako je izgledao njezin život s današnjim prvim čovjekom Islamske države. Saga al-Dulaimi već godinama nema nikakvog doticaja s najtraženijim teroristom svijeta, njezine veze s Bagdadijem su pukle i prije nastanka ISIS-a, ali opet ona je jedna od rijetkih osoba koja iz prve ruke opisati o kakvom čovjeku se radi.

U bračne vode s al-Bagdadijem Saga nije ušla svojom voljom. Njihov brak je bio dogovoren...

- Upoznali smo se negdje na granici Libanona i Sirije 2008. godine. Sjećam se da je bilo proljeće, da se u zraku osjećao miris limuna - rekla je Saga, danas 28-godišnjakinja, koja se udala za Bagdadija nakon što joj je prvi suprug poginuo za vrijeme američke okupacije Iraka. Navodno je bio tjelohranitelj Saddama Husseina..

- U to vrijeme bila sam udovica koja je sama odgajala blizance, Omara i Usamu. Jednog dana muž od moje tetke mi je prišao i rekao da poznaje muškarca koji bi htio oženiti udovicu. Ja nisam imala pojma o kome se radi, ali moj otac je odobrio brak - rekla je Saga i konačno započela priču o zloglasnom šefu ISIS-a.

- Tada se zvao Hisham Mohammad. Izgledao mi je kao normalan čovjek koji je bio profesor na jednom sveučilištu.

Međutim, Saga je bila u smrtnom strahu kako će se Bagdadi odnositi prema njezinoj djeci. Uselila se u njegovu kuću u kojoj je već živjela njegova prva supruga s djecom.

- Bilo nas je jako puno, a stan je bio mali. Ali nisam imala previše izbora, bila sam potpuno izgubljena, nakon smrti prvog supruga nisam imala pojma što ću sa svojim životom...

FOTO: Reuters

Brak s Bagdadijem, blago rečeno, nije bio previše uzbudljiv...

- Ništa nije govorio o svojoj prošlosti. Bio je samozatajan, pomalo misteriozan. Kad malo bolje promislim, uopće nije puno govorio. Cijeli dan je provodio na sveučilištu gdje je predavao neke predmete vezane uz religiju i šerijatski zakon. Došao bio kući navečer, praktički bi ga srela samo za večerom. Ponekad ga ne bi vidjela i po nekoliko dana. Govorio je da je bio u posjeti kod brata.

Saga je bila strašno nesretna, ali ne zbog toga što je al-Bagdadi bio hladan prema njezinoj djeci. Baš obrnuto, djecu je obožavao, dok je ženama samo - naređivao.

- Stvarno je volio svoju djecu. Bio im je idol. U tom smislu bio je prekrasna osoba, ali moj odnos s njim bio je ravnodušan, površan...

Sagu je najviše mučila činjenica da pod istim krovom mora živjeti s još jednom ženom...

- Pobjegla sam od njega nakon tri mjeseca braka. Bila sam trudna, ali to mu nisam rekla. Međutim, nisam pobjegla zato što je on loša osoba, već zato što sam bila nesretna. I nisam htjela živcirati njegovu prvu suprugu...

Otišla je u Bagdad gdje se smjestila kod obitelji prvog supruga.

- Nikad ga nisam voljela. Bio je čudna osoba s kojom je bilo nemoguće razgovarati. Došao bi navečer kući, sjeo za stol i samo naređivao. Donesi mi ovo, napravi ono... Samo naredbe, ništa drugo.

Kada su američke trupe napravile invaziju na Irak, nakon nekoliko godina Saga i njezin brat su postali aktivni pripadnici pokreta otpora.

- Ja jesam, ali al-Bagdadi nije. Nije imao baš nikakve volje uključivati se u pokret otpora. Bio je običan obiteljski čovjek. I sada, kad malo bolje promislim, nikako mi ne ide u glavu kako je uspio postati prvi čovjek najopasnije terorističke organizacije u povijesti. To će mi zauvijek ostati misterij.

Trudna Saga je uspjela pobjeći od Bagdadija, ali nakon nekoliko mjeseci on je saznao da mu je rodila kćer Hagar. Nazvao ju je i pokušao nagovoriti da mu se vrati.

- Posljednji razgovor imali smo 2009. godine. Pitao me hoću li se vratiti natrag, ali ja sam mu jasno rekla da neću. On mi je odgovorio da mogu zadržati kćer sve dok ne pronađem novog muža.

Međutim, to se nikad neće dogoditi. Saga je u posljednje četiri godina završila u zatvoru čak dvaput.

- Prvi put su me uhitile Asadove snage. Optužili su me da surađujem s pobunjenicima, ali ustvari su preko mene htjeli doći do mog oca. On i moj brat su bili pripadnici al-Nusre.

Dok je mlađi Sagin brat ratovao u Siriji, drugi brat je zaradio doživotni zatvor u Iraku zbog terorističkog napada. Napada za koji je odgovornost preuzeo ISIS.

S druge strane, sirijske vlasti su bile uvjerene da je Sagin otac bio jedan od šefova terorističke grupe al-Nusre (al-Qaede) i upravo zbog toga jadna djevojka je provela u zatvoru šest mjeseci. Puštena je nakon velike razmjene zarobljenika...

- Spasio me moj brat koji je bio 'faca' u al-Nusri. Nisam ga dugo vidjela. Bio je naoružan, a na sebi je nosio pojas s eksplozivom...

Očajna Saga u društvu terorista bila je samo desetak dana nakon čega je odlučila pobjeći u Libanon. Odmah su je uhitili i strpali u zatvor.

- Tada sam od šoka skoro propala u zemlju. Pokazali su mi sliku mog bivšeg supruga i pitali me mogu li ga prepoznati. Bila sam u potpunom šoku, pa ja sam bila udana za Abu Bakra al-Baghdadija! Sedam godina poslije ja saznam da sam bila žena najgoreg čovjeka na svijetu. Od bijesa sam razbila prozor!

Libanonske vlasti su navodno provele i DNK analizu na Saginoj kćeri kako bi potvrdili istinitost te tvrdnje. Testovi su pokazali da je al-Bagdadi zaista njezin otac.

- Provela sam u zatvoru 15 mjeseci. Opet su me pustili u razmjeni zarobljenika s al-Nusrom. Pokušala sam pronaći brata Khaleda, ali njega nije bilo. Poginuo je na ratištu.









Libanonske vlasti pitale su Sagu gdje želi živjeti - na teritoriju ISIS-a, al-Nusre ili možda želi ostati u Libanonu.

- Bez razmišljanja sam izabrala Libanon. Život u Bejrutu je san.

Novinara Expressena zanimalo je što danas misli o ISIS-u, o napadima na Bruxelles i Pariz.

- To su brutalne i krvožedne ubojice. Ako netko naudi mom sinu, taj je terorist! Svaka majka tako razmišlja...

Iako je u tolerantnom Libanonu, Saga i dalje živi po pravilima šerijatskog zakona. Kad pogleda unazad, svjesna je pogreške zbog braka s al-Bagdadijem, ali ne osjeća se krivom.

- Ne shvaćam, zašto bi bila kriva? Bila sam u braku s njim 2008., a danas smo razvedeni! Plus, ja sam njega ostavila. Da sam ostala s al-Bagdadijem, vjerojatno bih živjela poput princeze. Ali nisam željela novac, željela sam - slobodu!

Stručnjaci: 'Saga laže, nikada nije bila u braku s Bagdadijem'!

Iako je priča Expressena postala svjetska senzacija, neki stručnjaci smatraju da Saga al-Dulaimi ne govori istinu. Will McCants, čovjek koji se godinama bavi islamskim svijetom i raznim terorističkim organizacijama, jako je skeptičan kada je pitanju Sagina pričana.

- Iračke vlasti, ali i Bagdadijevi bivši suradnici jasno su rekli da je šef ISIS-a imao dvije žene. Jedna se zvala Asmaa Fawzi Muhammad al-Kubaysi (koja je i njegova rodica), a druga Isra’ Rajab al-Qaysi. Dakle, lista nije predugačka, a na njoj nema imena Sage al-Dulaimi - rekao je McCants za New York Times.

- I koliko ja znam, al-Bagdadi se prije rata zvao Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri, a ne Hisham Mohamed.

Sumnju na Saginu priču baca i rečenica da al-Bagdadi nikako nije bio upleten u pokret otpora 2008. godine.

- To sigurno nije bio slučaj. U to vrijeme današnji šef ISIS-a bio je vrlo važna karika u al-Qaedinom lancu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:53