MISTERIOZNA SMRT

Veleposlanika ubio eksplozivni sef u kući

 AFP

Palestinski veleposlanik u Pragu Jamal al-Jamal nije ubijen u eksploziji nakon što je otvorio sef koji se nije koristio 30 godina, kako je to u srijedu objavio palestinski ministar vanjskih poslova : taj sef se koristio redovito, za isplatu plaća zaposlenima u veleposlanstvu, ustvrdio je glasnogovornik palestinskog veleposlanstva u Pragu. Veleposlanik al-Jamal ubijen je u eksploziji prilikom otvaranja sefa u svom domu u Pragu.

Glasnogovornik ministarstva demantirao je svog šefa ministra: "Taj sef se koristio svakodnevno. U njemu je bio novac za zaposlene. Bio je to mehanički tip sefa, kupljen u Beču", izjavio je glasnogovornik Nabil al-Fahil. Češki mediji najprije su prenijeli kako je eksploziju vjerojatno izazvalo nestručno rukovanje opasnim eksplozivom, a onda je sinoć glasnogovornica češke policije Andrea Zoulova izjavila da je sef najvjerojatnije bio osiguran eksplozivom kako bi se spriječilo da ga otvaraju nepozvani.

"Prema dosadašnjim saznanjima policije, zbog nemarnog manipuliranja sefom eksplodirao je sistem koji osigurava sef", izjavila je glasnogovornica. Međutim, glasnogovornik palestinskog veleposlanstva u Pragu istaknuo je kako nema govora o tome da bi sef bio osiguran eksplozivom. To bi bilo suprotno i češkim zakonima i međunarodnim konvencijama.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki rekao je u srijedu da sef nije bio otvoren najmanje 30 godina i da je nedavno preseljen iz stare zgrade palestinskog veleposlanstva u rezidenciju veleposlanika, jednokatnicu u Suchdolu, sjevernom predgrađu Praga. Al Jamal je tek započeo diplomatsku službu u Pragu, jer je imenovan za ambasadora u listopadu.

Policija ne isključuje mogućnost atentata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:51