FINANCIJSKI SKANDAL SVETE STOLICE

VATIKANSKA BANKA OMOGUĆAVALA JE PRANJE NOVCA Objavljeni rezultati tajne istrage

Banka poznata kao Institut za religijske poslove (IOR) nije provodila dovoljnu kontrolu svojih klijenata
 AFP

RIM - Talijanski istražitelji utvrdili da je Vatikanska banka funkcionirala na način koji je omogućavao pranje novca, prenose u subotu mediji rezultate trogodišnje tajne istrage.

Banka službeno poznata kao Institut za religijske poslove (IOR) nije provodila dovoljnu kontrolu svojih klijenata i vlasnicima računa bilo je omogućeno da u tuđe ime prebacuju velike iznose.

"Postoji visoki rizik da način na koji IOR funkcionira, bez specificiranja stvarnih klijenata, može biti korišten kao paravan za ilegalne operacije", napisali su tužitelji u dokumentu kojeg citira dnevni list Corriere della Sera.

Oni su također optužili talijanske banke da su prihvaćale novčane transfere iz IOR-a bez da su utvrđivale porijeklo novca koje je potom prebacivano u treće banke.

"IOR lako može postati kanal pranja novca poteklog iz kriminalnog miljea", istaknuli su istražitelji. Oni su također odbacili tvrdnje IOR-a da su vlasnici računa bili samo vjerske kongregacije ili svećenstvo.

"Među njima ima i privatnih osoba koje zbog svog posebnog odnosa sa Svetom stolicom mogu polagati novac na račune i otvarati nove".

U središtu istrage je transfer od 30 milijuna dolara iz Vatikanske banke talijanskom Creditu Artigianu u rujnu 2010.

Tri milijuna eura potom je prebačeno u Bancu del Fucino a 20 milijuna u JP Morgan Frankfurt.

Taj su transfer odobrili tadašnji ravnatelj IOR-a Paolo Cipriani i njegov zamjenik Massimo Tulli, koji podnijeli ostavke prošlog tjedna.

Papa Franjo uspostavio je odbor koji će istražiti poslovanje banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:37