SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE DJECE

Vatikan: Reakcija iz Irske je pretjerana, treba biti objektivan

Premijer Enda Kenny je Svetu Stolicu optužio da je prikrivala zločine
 AFP

DUBLIN - Vatikan je pozvao apostolskog nuncija u Irskoj na konzultacije u Rim nakon što je objavljivanje izvješća o seksualnim zlostavljanjima djece, koje su katolički svećenici počinili u biskupiji Cloyne, izazvalo ogorčene reakcije u irskoj javnosti, uključujući i onu premijera Ende Kennyja koji je prošli tjedan u istupu pred parlamentom Svetu Stolicu optužio da je prikrivala zločine.

Prikladan trenutak

“Apostolski nuncij Giuseppe Leanza pozvan je u Rim na konzultacije nakon objavljivanja izvješća o zlostavljanjima djece u biskupiji Coyne te reakcijama na njega”, stoji u izvješću koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice. Pozivanje veleposlanika na konzultacije u diplomatskom je svijetu uvijek znak pogoršanja odnosa i nezadovoljstva jedne države postupcima druge. Agencija AFP jučer je navela izjavu neimenovanog vatikanskog dužnosnika koji je rekao da su reakcije u Irskoj nakon objavljivanja izvješća bile “pretjerane”. Vatikan je prošli tjedan, nakon objavljivanja izvješća o seksualnim zločinima koje je počinilo 19 svećenika u razdoblju od 1996. do 2009. u biskupiji u južnoj Irskoj i reakcija na njega, poručio da će odgovoriti na njega u “prikladnom trenutku” i pozvao na “objektivnost”. Prošlotjedni istup premijera Kennyja, koji je završio ovacijama zastupnika, pojedini su analitičari proglasili “povijesnim” jer se prvi put dogodilo da premijer neke većinski katoličke države tako oštrim riječima napadne Svetu Stolicu zbog borbe protiv pedofilije.

Reputacija i status

Kenny je opisao Vatikan kao mjesto kojim vladaju “elitizam, disfunkcionalnost i kultura narcisoidnosti”, a vatikanske dužnosnike prozvao da su zanemarivali zločine u ime “reputacije i statusa crkvenih institucija”. Izvješće je ustvrdilo kako napuci Svete Stolice za borbu protiv pedofilije nisu bili provedeni u biskupiji te da je sam Vatikan irskim biskupima “dao mogućnost da te naputke zanemaruju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:33