KRITIKA SVETE STOLICE

VATIKAN PROZVAO BANKARE ‘Netko nije spriječio dotok oružja i novca islamistima’

Fernando Filoni, izaslanik pape Frane, vratio se iz osmodnevne misije u Iraku
 AFP

Papa mi nikada nije rekao: idi tamo radi kršćana. Ne, nego: idi radi svih manjina - naglasio je kardinal Fernando Filoni, koji se upravo vratio iz osmodnevne misije u Iraku, gdje je boravio kao osobni izaslanik poglavara Katoličke crkve pape Frane.

Filoni ima izravnoga ratnog iskustva iz Iraka: bio je ondje apostolski nuncij za američkih bombardiranja i - za razliku od gotovo svih inih veleposlanika - nije napustio Bagdad ni pod bombama. I sada je išao daleko izvan “zelene zone”, sve do Kurdistana. Kaže: “Bio sam kod jazida, u njihovih mudraca, onih vođa vrijednih poštovanja s dugačkim bradama. Našao sam ih prožete patnjom, u suzama. Rekli su mi: nemamo više ni snage ni glasa. Molimo vas, budite vi naš glas. Eto zašto kao Crkva govorimo u korist sviju: i za jazide, i za šijite protjerane iz sela, i za sabejce, i za šebite. A i za one sunite koji ne prihvaćaju ovu poplavu terorizma.”

Filoni je po povratku otvorio i ključno pitanje o financiranju i naoružavanju terorista: “Te grupe djeluju pokazujući da su dobro opremljene i oružjem i novcem. Pitanje je: kako je taj dotok resursa promaknuo onima koji imaju dužnost kontrolirati?”

Kardinal ne kaže, ali njegov upit ide na račun i obavještajnih, ali i bankarskih službi. Nije naprosto vjerojatno da to nitko nije uočio. Oni koji su to “propustili” vidjeti možda su podmićeni, a možda i sami izvlače interes iz kaosa.

Napokon, i Evropska unija raspolaže službama i tehničkim sredstvima da odgovori na to pitanje.

Očito je da se teroristi - i opet i tu - koriste i ucjenama za nabavljanje novca. A to otvara moralno pitanje: smije li se za čovjeka sa Zapada dati toliko novca da to omogući ubijanje stotina i tisuća na Levantu? Zato ni u Vatikanu nitko nije nasjeo na mamac i rekao da je ljudski život neprocjenjiv i da je trebalo isplatiti 100 milijuna dolara za spas novinara Jamesa Foleyja, barbarski zaklanoga pred kamerama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:57