NIŠTA OD SURADNJE

VATIKAN ODBIO UN 'Podatke o zlostavljanjima dajemo isključivo vlastima zemlje u kojoj svećenici u koje se sumnja djeluju'

Naglašeno je da su promijenili kriterije za odabir svećenika i revidirali crkvene zakone ne bi li osigurali disciplinu unutar klera
 AFP

Vatikan je odbio UN-u pružiti tražene informacije o navodnom seksualnom zlostavljanju djece koje su počinili svećenici, redovnice i redovnici. Britanska udruga Nacionalno sekularno društvo optužila je Vatikan da se skriva iza pravnih formalnosti. U ožujku je novoizabrani papa Franjo poručio da je otkrivanje i rješavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja bitno za vjerodostojnost Crkve. UN-ov Odbor za prava djeteta prošlog je srpnja Svetoj Stolici dostavio opsežan upitnik, tražeći detaljne informacije o pojedinostima svih slučajeva seksualnog zlostavljanja o kojima Vatikan ima saznanja od 1995 .

Pitanja uključuju je li svećenicima, redovnicima i redovnicama, počiniteljima seksualnog zlostavljanja, bilo dopušteno ostati u kontaktu s djecom, koji su pravni koraci poduzeti protiv njih, je li Crkva tražila od svećenika da prijave zlostavljanje policijskim organima ili su slučajevi zataškani. U svom odgovoru Sveta Stolica inzistira da je to "odvojeno i različito " od Rimokatoličke crkve te da nije njegova praksa da objavljuju podatke o disciplini svećenstva, osim ako to od njih izričito ne zatraže vlasti zemlje u kojoj pojedini svećenici djeluju.

Naglašeno je da su promijenili kriterije za odabir svećenika i revidirali crkvene zakone ne bi li osigurali disciplinu unutar klera. Vatikanski dužnosnici trebali bi u siječnju o slučajevima zlostavljanja djece biti ispitivani od strane UN- ova Odbora za prava djeteta. Nakon stupanja na dužnost , Papa Franjo je kazao da Vatikan treba „odlučno djelovati što se tiče slučajeva seksualnog zlostavljanja“ te da treba „iznad svega promovirati mjere za zaštitu maloljetnika , pomoći onima koji su propatili zbog takva nasilja u prošlosti, i postupati protiv onih koji su za to krivi " . Njegov prethodnik , papa Benedikt XVI bio je obećao da će osloboditi Crkvu "prljavštine“ svećeničkog seksualnog zlostavljanja .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:43