SHOPPING LUDILO

UZNEMIRUJUĆI VIDEO lova na sniženja: U Londonu IZBODEN 18-godišnjak zbog para tenisica!?

Policija sumnja da se radilo o sukobu dviju uličnih bandi, koje u predgrađima Londona nisu rijetkost
Police examine blood stained clothes at the scene of a second stabbing close to the junction of Oxford Street and Regent Street in central London, Monday Dec. 26, 2011. The victim of the second attack was a male who had been stabbed in the legs. His injuries were not life threatening, police confirmed. The male is receiving treatment in hospital and it is "too early to say" whether the attack was linked to an earlier stabbing, a Scotland Yard spokesman said. In the earlier incident, a teenager was fatally stabbed after an argument broke out in a sports store on London's most famous retail street as thousands of shoppers flocked to Britain's capital seeking post-Christmas bargains. (AP Photo / Yui Mok/PA) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE
 yui mok

Poslijebožićna shopping groznica za neke je imala kobne posljedice. Naime, u ponedjeljak poslije podne u središtu Londona ubijen je osamnaestogodišnji mladić, a samo nekoliko sati kasnije u obližnoj ulici nožem je izboden 21-godišnjak, koji se sada oporavlja u jednoj londonskoj bolnici.

Oba su se slučaja dogodila u londonskom West Endu, dijelu grada u kojem je i jedna od najposjećenijih trgovačkih ulica na svijetu - Oxford Street, u kojoj su se od ranoga jutra deseci tisuća Britanaca i turista okupljali na tradicionalnoj božićnoj rasprodaji.

Posjet Oxford Streetu bio je koban za 18-godišnjeg Seydoua Diarrassouba, porijeklom iz Somalije, koji je nasmrt izboden u trgovini sportskom obućom Foot Locker oko dva sata poslije podne.

Policija je uhitila jedanaestero ljudi pod sumnjom da su odgovorni za ubojstvo. Iako nije potvrđeno jesu li ubojstvo mladića i kasniji napad u Regent Streetu povezani, policija je potvrdila da se radi o sličnim okolnostima te o skupini mladića iz istog dijela grada. Istraga je u tijeku. Policija raspolaže brojnim svjedočenjima očevidaca te snimkama nadzornih kamera.

Policija sumnja da se radilo o sukobu dviju uličnih bandi, koje u siromašnijim predgrađima Londona nisu rijetkost. Tome u prilog idu i svjedočenja očevidaca koji tvrde da su se dvije skupine mladića svađale oko kutije tenisica prije nego što je Seydou Diarrassouba proboden u prsni koš. Jedan od napadača rekao je “Wallah” prije napada na žrtvu, što je arapski sleng za “Kunem se Bogu”. Ozlijeđeni mladić uspio se progurati kroz gužvu prije nego što je ispred trgovine mrtav pao na pločnik.

Dan nakon Božića već je tradicionalno najvažniji datum u kalendarima lovaca na rasprodaje. Ovogodišnji Boxing day, kako ga nazivaju Britanci zbog starog običaja uručivanja poklona posluzi, zabilježio je rekordne prodaje. Kompanija West End, koja predstavlja 600 trgovina u istoimenom dijelu grada, objavila je ostvarenih 15 milijuna funti u samo prva tri sata jutarnje rasprodaje.

Iako je zbog štrajka djelatnika podzemne željeznice londonski “tube” vozio neredovito, gotovo sve trgovine u središnjem Londonu objavile su rekordnu prodaju.

Tijekom dana područje nesretnog događaja bilo je obilježeno policijskom trakom, podsjećajući na divljanje mladih po ulicama grada i pustošenje gradskih trgovina prošlog ljeta. Gužve na Oxford Streetu i nasilje koje je šokiralo javnost suprotnost su božićnoj poruci britanske kraljice Elizabete II., koja je dan ranije ukazala na važnost prepoznavanja istinskih vrijednosti - obitelji, prijateljstva i zajedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:35