AKCIJA U RIO DE JANEIRU

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Policija čisti 'Crackland': Skupljaju najteže ovisnike s ulica u sklopu priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo!

 AP

RIO DE JANEIRO - Vlasti u Rio de Janeiru poslale su policiju da počisti područja Jacarezinho i Manguinhos, poznatija pod nazivom 'Crackland' ili u prijevodu 'Zemlja cracka'. U subotu je tako 2.000 naoružanih policajaca na tom području gdje u stravičnim uvjetima živi čak 70.000 ljudi pronašlo 230 teških ovisnika o cracku koji su odmah prevezeni u za njih pripremljena skloništa gdje im pomoć pružaju socijalni radnici.

Na ovu akciju gradske vlasti su se odlučile u sklopu pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se u Brazilu održati 2014. godine, ali i za Olimpijske igre 2016.

Ovaj je dio grada svojevrsna otvorena tržnica cracka, a na ulicama žive i spavaju najteži ovisnici koje se često može vidjeti kako kopaju po smeću u potrazi za nečim što je moguće prodati. Područje je djelomično neosvjetljeno pa su gradski oci sada odlučili ugraditi 300 novih uličnih lampi, a provedena je i velika akcija čišćenja u kojoj je uklonjeno 200 tona smeća.

'Ne vraćaju se u Jacarezinho i Manguinhos. Ta su područja sada okupirana', poručili su iz policije.

Nekoliko dana nakon okupacije, policija još uvijek traga za drogom i oružjem te sa ulica sklanja ovisnike.

Psiholozi, socijalni radnici i ostali koji su voljni pružiti pomoć sada rade s ljudima koji su u očajnom stanju jer ne mogu doći do droge. Sve ih prevoze u skloništa diljem grada. Između subote i utorka s ulice su pokupili još 215 ovisnika, a među njima je velik broj maloljetnika koji sada ne smiju napuštati skloništa.

- Sada je mnogo lakše ljudima pružiti pomoć kada imamo policiju na svojoj strani, kazala je socijalna radnica i koordinatorica cijele akcije Daphne Braga.

Gradske vlasti su također organizirale poduku za policajce. Njih 200 biti će pripremljeno za postupanje s najtežim ovisnicima.

No, veliki problem sada predstavlja činjenica da je dio ovisnika napustio ovo područje te sada lutaju gradom.

- Oni nigdje nisu dobrodošli. Prljavi su i dezorijentirani i strah me da će biti izloženi nasilju na ulicama. Taj problem nećemo riješiti samo na ovaj način. S njima treba raditi, truditi se i imati jako puno strpljenja, rekao je svećenik Antonio Carlos Costa koji već dugi niz godina radi s najtežim ovisnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:38