BILA NA 39 OPERACIJA

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Pakistanka počinila samoubojstvo: 12 godina nije sličila na ljudsko biće jer ju je bivši muž polio kiselinom

 AP Photo

Fakhra Younus (33), skočila je u smrt sa šestog kata zgrade u Rimu, 12 godina nakon što je u napadu kiselinom ostala unakažena, piše Daily Mail.

U svibnju 2000. njezin bivši muž, Bilal Khar, optužen je da je ušao u kuću njezine majke i prolio kiselinu po licu Fakhre Younus dok je spavala.

Napad, koji se dogodio ispred njenog tada petogodišnjeg sina, ostavio ju je u nemogućnosti da diše i da se bori za život. Kiselina joj je otopila nos i grudi, spalila kosu, spojila usnice, uništila lijevo uho te ju oslijepila na jedno oko.

Otada je bila na 39 različitih kirurških operacija kako bi formirala svoje lice koje više nije imalo oblik.

Nakon napada preselila se u Rim i tamo nastavila s tretmanom oporavka . Međutim, nikada se nije oporavila.

17. ožujka oduzela si je život. Prije samoubojstva ostavila je poruku da će se ubiti zbog neosjetljivosti zakona i pakistanske vlasti prema zvjerstvima koja se ženama tamo događaju.

Naime, Bilal Khar, bivši parlamentarac i sin bogatog pakistanskog guvernera, uhićen je 2002. i optužen za pokušaj ubojstva, a nakon pet mjeseci poricanja pušten je uz jamčevinu.

Khar tvrdi da se njegova bivša žena ubila jer nije imala dovoljno novaca, a ne zbog užasnih ozlijeda.

Više od 8 500 napada kiselinom, tjeranja na brak i drugih vrsta nasilja nad ženama zabilježeno je u Pakistanu u 2011., piše u izvješću Organizacije za promicanje ženskih prava The Aurat Foundation.

Pakistanska vlast prošle je godine predstavila zakon koji kaže da će napadači kiselinom služiti zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje 14 godina.

Tehmina Durrani, bivša žena oca Bilal Khara, koja je postala Younusina odvjetnica nakon napada, izjavila je kako će ponovno otvoriti slučaj i borit će se sama, jer ovaj slučaj mora biti podsjetnik pakistanskoj vlasti da mora učiniti puno da spriječi nasilje nad ženama i pomogne žrtvama.

"Mislim da se ova cijela država mora posramiti jer je neka strana država morala preuzeti brigu o ovom slučaju. Mi joj nismo mogli pružiit ništa, ni pravdu ni sigurnost", rekla je Durrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:21