U ORUŽANOM NAPADU

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Kolumbijska vojska ubila Alfonsa Cana, vođu FARC-a. Je li to kraj gerilske skupine?

Bivši predsjednik Alvaro Uribe Cana je nazivao ‘teroristom koji se samo pretvara da je filozof’

Alfonso Cano , vođa zloglasne kolumbijske ljevičarske gerilske skupine FARC (Revolucionarne oružane snage Kolumbije), poznate po otmicama i brzim, iznenadnim napadima te nestajanju u bespućima kolumbijske džungle, ubijen je u petak u operaciji vojnih snaga, u kojoj je sudjelovalo između 800 i tisuću vojnika.

Cano je ubijen na jugozapadu zemlje, u državi Cauca, nakon što je vojska izvela zračni napad na područje pod FARC-ovom kontrolom. Nakon napada iz zraka, kad su vojnici osiguravali područje i moguće puteve bijega, došlo je do oružane borbe s gerilcima u kojoj je Cano i ubijen. Vlasti su priopćile kako su u napadu ubijeni i šef za komunikacije, Canova prijateljica i nekoliko pripadnika njegova osiguranja.

- Ovo je najteži udarac koji je ta grupa pretrpjela u svojoj povijesti. Želim poslati poruku svim članovima FARC-a da se demobiliziraju jer će završiti ili u zatvoru ili u grobu. Postići ćemo mir - poručio je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.

Alfonso Cano, pravim imenom Guillermo Leon Saenz, rođen je 22. srpnja 1948. u Bogoti. Studirao je pravo i antropologiju na prestižnom Nacionalnom sveučilištu, a vjeruje se da se 1970-ih godina pridružio FARC-u, gdje je brzo napredovao. Godine 1990., nakon smrti svog dugogodišnjeg mentora Jacoba Arenasa, ideološkog vođe FARC-a, Cano je postao glavni politički strateg te skupine.

Na mjesto FARC-ova vođe došao je u ožujku 2008., nakon što je dotadašnji šef FARC-a i jedan od suosnivača skupine, Manuel Marulanda, umro od srčanog udara. Za to vrijeme, dok je Cano skupljao titule, vlasti su ucijenile njegovu glavu nudeći četiri milijuna dolara za informaciju koja će dovesti do njegova uhićenja.

- Cano je bio član te organizacije više od 33 godine. On je bio njihov ideolog, politička figura i, najvažnije, prezreni terorist koji je bio spreman na radikalnu akciju - rekao je ministar obrane Juan Carlos Pinzon dok su se na kolumbijskoj televiziji prikazivale fotografije ubijenog vođe FARC-a. Na njima 63-godišnji Cano, za kojeg je bivši predsjednik Alvaro Uribe tvrdio ‘da je terorist koji se samo pretvara da je filozof’, nije imao svoju prepoznatljivu gustu bradu koja mu je tijekom godina postala zaštitni znak.

Cano, za kojeg se priča da je čitao knjige dok su drugi zapovjednici FARC-a razgovarali o dizanju mostova u zrak, vodio je mirovne pregovore s kolumbijskom vladom u Caracasu u Venezueli 1991. i Tlaxcali u Meksiku 1992., koji su propali. U vrijeme druge, podugačke runde pregovora koja je trajala od 1998. do 2002.

Cano bi davao intervjue medijima odjeven u maskirnu uniformu i naoružan pištoljem. Sjedio bi ispod velikog portreta Simona Bolivara i često bi se pojavljivao u društvu mlade gerilke poznate pod imenom Lucero. To je bilo najviše što je javnost uspjela saznati o njegovu privatnom životu. Ni dandanas se ne zna je li Cano imao suprugu ili djecu.

Kad je preuzeo mjesto vođe FARC-a, Cano je poručio da je ta grupa spremna na pregovore, a u lipnju ove godine je poručio da ‘sukobi u Kolumbiji traju predugo’. Želeći nešto više od riječi, vlasti su tražile da FARC prekine militantne operacije, no to se nije dogodilo. Usporedno s tim mreža koju su vlasti plele oko Cana sve se više sužavala. U biti, već su mu neko vrijeme bili za petama. Umalo su ga uhvatili u srpnju, kad su kolumbijske sigurnosne snage napale FARC-ov kamp u bespućima džungle. No, Cano je iz kampa pobjegao, ispostavilo se kasnije, dan ranije.

Jučer, kad su ga se konačno dočepali, Cana je čekalo 12 osuda i čak 142 naloga za uhićenje, među ostalim za otmice i ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:52